Ciąg geometryczny
idziewiosna: Oblicz x jeśli podane liczby są kolejno pierwszym, drugim i trzecim wyrazem niemonotonicznego
ciągu geometrycznego:
a) 2,x,18
b) −4,3,x+4
c) x−1, 3, x+7
15 mar 18:29
Beti: a) x2 = 2*18
x2 = 36
x−6 lub x=−6
ponieważ ciąg ma być niemonotoniczny, to poprawna jest wartość x=−6
b,c) − podobnie, więc spróbuj sama
15 mar 18:35
pigor: ciąg niemonotoniczny, więc z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu geometrycznego :
a) x
2=2*18 i x<0 ⇔ |x|=6 i x<0 ⇒
x=−6 ;
b) 3
2 = −4(x+4) i x+4<0 ⇒ 9= −4x−16 i x<−4 ⇒ 4x=−25 i x<−4 ⇒
x=−
254=−6u{1]{4} < −4 ⇒
x= −6,25 ;
c) (x−1)(x+1)=3
2 i x−1<0 i x+1<0 ⇔ x
2−1=9 i x<1 i x<−1 ⇔ x
2=10 i x< −1 ⇔
|x|<
√10 i x<−1 ⇔ x=−
√10 < −1 ⇒
x= −√10 . ...
15 mar 18:42
idziewiosna: Wielkie dzieki pigor
15 mar 18:54