oblicz wyraz ciągu arytmetycznego i różnice
mariusz: a7−a3=8 i a2*a7=75
15 mar 20:22
Paweł: | ⎧ | a1+6r−(a1+2r)=8 | |
| ⎩ | (a1+r)*(a1+6r)=75 |
|
| ⎧ | a1+6r−a1−2r=8 | |
| ⎩ | (a1+r)*(a1+6r)=75 |
|
4r=8
r=2 podstawiasz r do drugiego równiania
(a
1+r)*(a
1+6r)=75 i wyliczasz
15 mar 20:29
Gustlik: a7−a3=8 i a2*a7=75
Można prościej − na JEDNEJ niewiadomej:
a7−a3=4r (bo 7−3=4, odejmujesz indeksy i masz ilość różnic między wyrazami)
4r=8 /:4
r=2
Teraz obliczasz a2 − a7 za pomocą a1 i znanego już r:
a2=a1+r=a1+2
a7=a1+6r=a1+6*2=a1+12
(a1+2)(a1+12)=75 → rozwiąż to równanie, otrzymasz a1, najprawdopodobniej będziesz miał dwa
przypadki a1' i a1'' (jak x1 − x2).
16 mar 00:25