f. homograficzna ..?
Gosiaaaa: mam pytanie z funkcji homograficznej
| | 3x+1 | |
więc jak jest f(x)= |
| |
| | x+1 | |
to czy to x+1 się skraca czy coś ?
a jak nie to jeżeli D =R/{−1}
to Zbiór wartości jaki jest ? R/{0}
15 mar 17:47
Tragos: jakby było 3x + 3 = 3(x+1) i wtedy wolno skrócić, ofc przy założeniu ze x + 1 ≠ 0
15 mar 17:48
Tragos: | | 3x + 1 | | 3(x + 1) − 2 | | 3(x+1) | | −2 | | −2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + 3 |
| | x + 1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
i z tej postaci widać, że ZW
f = R / {3}
15 mar 17:51
Gosiaaaa: boże , głupia jestem rzeczywiście , zmyliło mnie to x+1 w mianowniku , dzięki wielkie
15 mar 18:01
Gosiaaaa: a mam jeszcze takie może głupie pytanie , ale czy podczas przekształcania na tą postac
kanoniczną jest różnica czy skóci się tam na krzyż czy nie ? w tym przypadku wyszło bu wtedy
| 3 | |
| −2 i Zw byłby /{−2} czy to jest źle ? |
| x+1 | |
15 mar 18:04
Gosiaaaa: boże przecież jest dodawanie ...wiem !
15 mar 18:37