zadanie z parametrem, prosze o pomoc
kkk: dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(1−m)x2+(2m−4)x+1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których dana funkcja ma dwa miejsca zerowe będące liczbami przeciwnymi. Wyznacz te miejsca
zerowe.
15 mar 21:51
pomagacz:
poszukujesz miejsc zerowych:
Δ = b
2 − 4ac = (2m − 4)
2 − 4(1 − m) = ...
x
1 = −x
2
15 mar 21:53
kkk: delta wychodzi ujemna, próbowałam tak rozwiazac
15 mar 22:14
pomagacz:
Δ
x = 4m
2 − 16m + 16 − 4 + m = 4m
2 − 15m + 12
Δ
m = 225 − 192 = 33
| | 15 + √33 | | 15 − √33 | |
Δx = (m − |
| )(m − |
| )
|
| | 8 | | 8 | |
| | (4 − 2m) + √(m − 15 + √338)(m − 15 − √338) | |
x1 = |
|
|
| | 2 − 2m | |
| | (4 − 2m) − √(m − 15 + √338)(m − 15 − √338) | |
x2 = |
|
|
| | 2 − 2m | |
x
1 = −x
2
| (4 − 2m) + √(m − 15 + √338)(m − 15 − √338) | |
| =
|
| 2 − 2m | |
| | (4 − 2m) − √(m − 15 + √338)(m − 15 − √338) | |
= − |
| || *(2−2m)
|
| | 2 − 2m | |
(4 − 2m) +
√(m − 15 + √338)(m − 15 − √338) =
= (4 − 2m) −
√(m − 15 + √338)(m − 15 − √338)
......
15 mar 22:29
kkk: źle wymnożyłeś (2m−4)2−4(1−m)*1=4m2−16m+16−4+4m=4m2−12m+12=m2−3m+3
15 mar 22:34
pomagacz:
no cóż, jeśli tak mamy współpracować, to zacznij od tego:
55
15 mar 22:36
pomagacz:
aha już widzę, przepraszam, dzisiaj jestem nie w sosie matematycznym chyba, albo za późno już
na zabawę
15 mar 22:43
kkk: rozumiem

więc masz może jakiś inny pomysł?
15 mar 22:47
pomagacz:
ale wiesz jak dalej juz liczyć?
Δ
x = m
2 − 3m + 3
| | 4 − 2m + √m2 − 3m + 3 | |
x1 = |
|
|
| | 2 − 2m | |
| | 4 − 2m − √m2 − 3m + 3 | |
x2 = |
|
|
| | 2 − 2m | |
x
1 = −x
2
| 4 − 2m + √m2 − 3m + 3 | | 4 − 2m − √m2 − 3m + 3 | |
| = − |
| || *(2 − 2m)
|
| 2 − 2m | | 2 − 2m | |
4 − 2m +
√m2 − 3m + 3 = 4 − 2m −
√m2 − 3m + 3
√m2 − 3m + 3 = −
√m2 − 3m + 3 ||
(2)
...
15 mar 22:48
Beti: A nie lepiej tak:
1
oΔ > 0
2
ox
1*x
2<0
ad1
o 4m
2−15m+12>0 m∊(−∞,m
2)∪(m
1,+∞)
i teraz tylko część wspólna.
15 mar 22:51
pomagacz:
jeśli wyjdzie źle, to znaczy, że jestem zbyt zmęczony i nie myślę poprawnie
15 mar 22:52
Beti: aha, i jeszcze 3
o 1−m≠0 → m≠1
a w 2
o powinno być oczywiście m>1
15 mar 22:53
kkk: ok, tylko podstawie moją funkcję

dziękuję
15 mar 22:54
Aga1: A może tak. suma liczb przeciwnych jest równa 0 .
1)1−m≠0 ⇔m≠1
2) Δ>0−−− masz rozwiązanie
| | −b | | 4−2m | |
x1+x2= |
| = |
| =0⇔4−2m=0⇒m=2 |
| | a | | 1−m | |
Odp. dla m=2 równanie ma dwa pierwiastki będące liczbami przeciwnymi
15 mar 22:54
kkk: dlaczego wieksze skoro −b/a?
15 mar 22:54
pigor: hmm...:( , ktoś tu chyba żartuje

, lub ...

bo z warunków zadania :
a≠0 i Δ>0 i x1=−x2 ⇔ 1−m≠0 i (2m−4)
2−4(1−m)>0 /:4 i x
1+x
2=0 ⇔
m≠1 i (m−2)
2−1+m>0 i u{4−2m)(1−m)=0 ⇒ m
2−4m+4−1+m>0 i 4−2m=0 ⇔
m
2−3m+3>0 dla m∊R i m=2 ⇒
m=2 − szukana
wartość parametru
m
spełniającego warunki zadania ... i tyle , co każdy może sobie sprawdzić np.
podstawiając m=2 do danego równania i otrzyma równanie :
x2=1 ⇔ |x|=1 ⇔
x=±1 − liczby przeciwne o których mowa w treści zadania . ...
15 mar 22:54
kkk: ale delta nie wychodzi wieksza od zera @Aga1
15 mar 22:56
kkk: dziękuję @pigor
15 mar 22:57
Beti: oooo, faktycznie

źle zrozumiałam treść. Rozwiązanie jest jeszcze krótsze niż myślałam
15 mar 23:01
kkk: A JA DALEJ NIE WIEM BO DELTA WYCHODZI UJEMNA

!
15 mar 23:04
Aga1: Gdy a>0 i Δ<0 to rozwiązaniem nierówności kwadratowej jest R.
15 mar 23:06
Beti: kkk − skąd wiesz, że
ujemna 
Przecież Δ zależy od parametru m − czyli dla
niektórych m jest dodatnia, a dla innych ujemna.
Δ = (2m−4)
2−4(1−m) = ... 4m
2 −12m + 12
15 mar 23:12
Aga1: Δ=(2m−4)2−4(1−m)=4m2−16m+16−4+4m=4m2−12m+12
Δ>0⇔4m2−12m+12>0 //:4
m2−3m+3>0
Δm=9−12=−3<0
m∊R
15 mar 23:21
pigor: .... , czyli − jak napisałem wyżej u siebie − wyróżnik danej funkcji f jest dodatni dla każdej
wartości R

, co w koniunkcji z m=2 daje po prostu ) m=2 , parametr dla którego x
1,
2=±1
...

i odwrotnie , nic dodać nic ująć ...
15 mar 23:29