...
kamcia: Korzystajac z wlasnosci wektorow, uzasadnij twierdzenie:
a/srodki bokow dowolnego czworokata sa wierzcholkami rownolegloboku
b/odcinek laczacy srodki ramion trapezu jest rownolegly do podstaw a jego dlugosc jest srednia
arytmetyczna dlugosci podstaw tego trapezu
nie mam pojecia jak to zrobic
15 mar 19:53
kamcia: up
15 mar 21:07
rumpek: moje
15 mar 21:09
rumpek:

b) rysunek wyżej
15 mar 21:12
rumpek:
Oczywiście na rysunku zapomniałem o strzałkach

, ale to już chyba nie problem dla Ciebie
| ⎧ | |EF→| = |EA→| + |FB→| + |AB→| | |
| ⎩ | |EF→| = |ED→| + |FC→| + |CD→| |
|
dodajemy stronami i otrzymujemy:
2|EF
→| = |EA
→| + |ED
→| + |FB
→| + |FC
→| + |AB
→| + |CD
→|
|EA
→| + |ED
→| = 0
|FB
→| + |FC
→| = 0
2|EF
→| = |AB
→| + |CD
→|
Można też było podobieństwem
15 mar 21:17
rumpek: a) podobnie lub z również z podobieństwa (nawet już je robiłem na forum wystarczy poszukać

)
15 mar 21:18
rumpek:
ok, zmykam na "Vabank 2"
15 mar 21:20
kamcia: ok. dziekuje bardzo
15 mar 21:20
rumpek:

Teraz wystarczy skorzystać z podobieństwa trójkątów aby otrzymać x, potem sumujemy a + x i
wyjdzie teza
15 mar 21:29
rumpek:

Teraz wystarczy skorzystać z podobieństwa trójkątów aby otrzymać x, potem sumujemy a + x i
wyjdzie teza
15 mar 21:29