W dwóch skrzynkach znajdują się jabłka i gruszki, przy czym w kazdej
skrzynce jest tyle samo owóców. W pierwszej skrzynce jest 6 jabłek i n gruszek, a w drugiej
skrzynce jest 4 razy mniej jabłek niż gruszek. Prawdopodobienstwo zdarzenia,że przy losowym
wyborze dwóch owoców z pierwszej skrzynki wybierzemy dwa jabłka jest równe {U}{1}{3}. Ile jest
gruszek w drugiej skrzynce?
| 6*5 | 1 | |||
P(A) = | = | ⇔ n2 + 11n + 30 = 30*3 ⇔ n2 + 11n − 60 = 0 ⇔ | ||
| (6+n)(5+n) | 3 |
| 4 | ||
gruszek jest 4x więcej jak jabłek ... czyli stanowią | całkowitej ilości | |
| 5 |
| 1 | |||||||||||||
P(A)= | = | |||||||||||||
| 3 |
| 15 | 1 | ||||||||
= | |||||||||
| 3 |
| ||||||||
|Ω| = | ||||||||
| ||||||||
|A| = | ||||||||
| 6! | 2!*(n+4)! | ||||||||||||||
P(A) = | = | * | = | |||||||||||||
| 2!*4! | (n+6)! |
| 5*6 | 1*2 | 30 | |||
* | = | ||||
| 1*2 | (n+5)(n+6) | n2+11n+30 |
| 30 | 1 | ||
= | |||
| n2+11n+30 | 3 |