Wyznacz nty wyraz ciągu geometrycznego an jeśli:
budyń: a)
a1=
18, q=2, n=6
a
n−a
1*q
n−1
a
6=
18*2
7−1
a
6=
146
a
6=
14096
hm? ^^ prosiłbym o wskazanie błędów i ew. jakieś naprowadzenie.
15 mar 19:06
sla1: an=a1*qn−1
a6=18*26−1
a6=18*25
a6=18*32
a6=4
15 mar 19:12
sla1: przede wszystkim wzór jest kiepski
15 mar 19:12
budyń: Jasna cholera. Nie wiem skąd mi się tam to 7 wzięło, faktycznie, wiedziałem że coś jest nie
tak. Dzięki wielkie. ; )
15 mar 19:21
budyń: b)
a1=25, q=15, n=7
an=a1*qn−1
a7=25*157−1
a7=25*156
a7=25*1125
a7=5
a to ? ; )
15 mar 19:33
sla1: hej, po pierwsze 15 zapisz w nawiasie, podnieś jeszcze raz do potęgi 6, dostaniesz25*
115625 i wynik a7=1625
15 mar 21:01
sla1: hej, po pierwsze 15 zapisz w nawiasie, podnieś jeszcze raz do potęgi 6, dostaniesz25*
115625 i wynik a7=1625
15 mar 21:01