Oblicz nierówność (równość)
Krystian: Witam,
mam dwa takie zadanka, szczerze mówiąc nie moje ale chciałem pomóc, ale jednak braki
pamięciowe, zadań jest więcej, ale jak mi przypomnicie zasady to późńiej będzie z górki

a więc
1) x
4+3x
3+4x
2 >= 0
2) 8x
4+x=0
15 mar 12:42
AC: 1)
x
2(x
2+3x+4)≥0
Δ<0 więc trójmian zawsze jest > 0
czyli rozwiązanie to x=0
2)
| | 1 | |
x((2x)3 +1)=0 ⇒ x=0 lub x=− |
| |
| | 2 | |
15 mar 12:49
Krystian: dziękuje bardzo
15 mar 12:54
AC: Sorry źle!
1)
rozwiązaniem będzie x∊R
15 mar 12:54
Tragos: tak rozwiązaniem w 1) będzie x ∊ R
jak nie widać z postaci x2(x2 + 3x + 4) ≥ 0
x2 + 3x + 4 > 0, więc można obustronnie podzielić
x2 ≥ 0
x ∊ R
15 mar 13:00