funkcja dwóch zmiennych
marna studentka: f(x,y) = x2 − xy + 2y2 − x +4y + 12
f'x(x,y) = 2x − y
f'y(x,y) = −x + 4y + 4
f"xx(x,y) = [2x−y] = 2
f"xy(x,y) = [2x − y] = 1
f"yx(x,y) = [−x +4y +4] = −1
f"yy(x,y) = [−x + 4y + 4] = 4
co do tego powyżej pytanie jest czy dobrze policzone.
potem zrobiony układ równać z funkcji po samym x i y, ale coś źle wychodzi bo x= −4/7
15 mar 16:02
Basia:
źle policzona pochodna
f'x = 2x − y −1
f'y = −x+4y+4
i teraz
2x − y − 1 = 0
−x+4y+4 = 0 /*2
2x−y−1 = 0
−2x+8y+8 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7y + 7 = 0
y = −1
x = 0
P(0; −1)
w drugich pochodnych też są błędy
f"xx = 2
f"xy = −1
f"yx = −1
f"yy = 4
wyznacznik Hessego nie zależy od (x,y)
W = 2*4 − (−1)*(−1) = 8+1=9 > 0
czyli w P(0,−1) masz ekstremum i jest to minimum bo f"xx(0,−1) = 2 > 0
15 mar 16:19