indukcja
KASIUNIA: wykaz,że n7−n jest podzielne przez 7
15 mar 15:26
Basia:
1.
n=1
1
7−1 = 0 = 7*0
2.
Z: n
7 − n = 7k k∊C
T: (n+1)
7 − (n+1) = 7*p p∊C
dowód:
(n+1)
7 − (n+1) =
| | | | | | | | | | | | | | | |
n7 + | n6 + | n5+ | n4 + | n3+ | n2+ | n+ | − n − |
| | | | | | | | |
1
=
| | | | | | | | | | | | | |
n7 + | n6 + | n5+ | n4 + | n3+ | n2+ | n+1 − n − 1 = |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
(n7 − n) + | n6 + | n5+ | n4 + | n3+ | n2+ | n |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
= 7k + | n6 + | n5+ | n4 + | n3+ | n2+ | n |
| | | | | | | |
| | | | | | 6*7 | | | |
a każde z wyrażeń | =7; | = |
| = 3*7;....; | = 7 |
| | | | 2 | | |
jest podzielne przez 7
czyli suma też jest podzielna przez 7
15 mar 16:10
Vax: n7−n = (n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3)+7(2n5−7n3+5n)
1 składnik po prawej stronie jest iloczynem 7 kolejnych liczb całkowitych, w którym jeden
czynnik będzie podzielny przez 7, w 2 składniku jednym z czynników jest 7, więc on również
dzieli się przez 7, czyli 7 | n7−n qed.
15 mar 16:19
Basia:
indukcja to miała być
15 mar 16:23