Stożek
Justyna: STOŻEK :
1).Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie α i prominiu 12 cm.
Oblicz pole podstawy tego stożka, jeśli : α=60stopni.
2.) Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie α i prominiu 15 cm.
Podstawę tego stożka można wyciąć z kwadratu o boku 6 cm. Wyznacz największą możliwą miarę
konta α.
15 mar 14:27
Artur z miasta Neptuna:
1)
P
b = πrl ... gdzie r − promień podstawy stożka, l − tworząca stożka
l = 12
r = ?
| | 60 | | 1 | |
Pb = |
| * πR2 = |
| π(12)2 = 24π |
| | 360 | | 6 | |
P
b = πrl = 12πr ⇔ r = 2

P
p = πr
2 = 4π
15 mar 14:32
Artur z miasta Neptuna:
2)
skoro podstawę (okrąg) można wyciąć z kwadratu ⇔ średnica podstawy ≤ długość boku tegoż
| | 1 | |
kwadratu ⇔ rpodstawy ≤ |
| długości boku tegoż kwadratu |
| | 2 | |
15 mar 14:33