doswiadczenie losowe
Aa: Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną, szescienną kostką do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia a) A – „za drugim razem wypadła liczba oczek większa, niż za
pierwszym razem” b) B – „za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek i suma liczb oczek
na obu kostkach jest podzielna przez 4”. Wyniki przedstaw w postaci ułamków nieskracalnych.
15 mar 14:09
Artur z miasta Neptuna:
a)
| | 1 | | 1 | |
inny zapis: P(A) = |
| (1− |
| ) |
| | 2 | | 6 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
b) P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
15 mar 14:12
Aa: Do Artura z Neptuna.
Obliczenia z przykładu "a" rozumiem, ale nie mam pojęcia skąd wzięły Ci się liczby w
przykładzie "b".
Możesz to choć trochę wyjaśnić?
15 mar 14:34
Artur z miasta Neptuna:
w b)
pierwszy człon −−− losujesz 2,6 , więc w drugim rzucie może być tylko 2,6
drugi człon −−− losujesz 4, więc w drugim rzucie może być tylko 4
15 mar 14:46
Artur z miasta Neptuna:
rozumiesz (a)

obawiałem się, że właśnie tego nie będziesz wiedział
15 mar 14:46
Aa: nie łapie
15 mar 14:51
Aa: za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek: czyli moze wypaść 2, 4 lub 6 −> czyli 3/6 =
1/3
jakoś tak rozumiem początek
15 mar 14:52
Aa: kurde, źle zrozumiałam pytanie o "a" − myslałam, że chodzi Ci o 1 część pytania b

a rozumie w taki sposób: jest to drugi rzut − stąd 1/2
1 − to inaczej 6/6
za pierwszym razem "wykorzystaliśmy" 1/6 − zostaje 5/6 (czyli 5 możliwości)
stąd Twoje równanie
15 mar 14:57