Dowód - trójkąt równoboczny
Jac: Udowodnij, że trójkąt jest równoboczny wtedy i tylko wtedy, gdy suma jego wysokości jest równa
dziewięciu promieniom koła w niego wpisanego.
Zastanawiam się czy tutaj mam np. już wyjść za założenia że tak jest i narysować trójkąt
równoboczny. Czy właśnie dowolny i w ten dowolny wpisać okrąg.
No bo zdaje się że w przypadku równobocznego można skorzystać z tego że wysokości dzielą się w
stosunku 2:1 (swoją drogą to też muszę udowodnić

).
Niby wiem jak to rozwiązać, ale nie wiem jak napisać taki ładny " profesjonalny dowód".
Proszę o pomoc.
Jac
15 mar 19:42
Jac: proszę o pomoc. bardzo mi zależy.
15 mar 20:15
Vax: | | 2P | | 18P | | 2P | |
Ze wzoru r = |
| mamy 9r = |
| i oczywiste jest, że ha = |
| , podobnie |
| | a+b+c | | a+b+c | | a | |
dla h
b i h
c, więc:
h
a+h
b+h
c = 9r
⇔
| 2P | | 2P | | 2P | | 18P | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a | | b | | c | | a+b+c | |
⇔
| 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a | | b | | c | | a+b+c | |
⇔
⇔
(a+b+c)(ab+ac+bc) = 9abc
Ale z am−gm mamy a+b+c ≥ 3
3√abc oraz ab+ac+bc ≥ 3
3√a2b2c2, więc:
(a+b+c)(ab+ac+bc) ≥ 9
3√a3b3c3 = 9abc
Równość zajdzie wtedy i tylko wtedy, gdy a=b=c czyli gdy dany trójkąt będzie równoboczny, qed.
15 mar 20:41
Jac: dzięki vax . ty jak zawsze zjawisz się w porę i pomożesz . = ]
15 mar 20:49
Jac: a tak się jeszcze zastanawiam (bo to w sumie niekonwencjonalny dowód) prościej się tego nie da
zrobić ? = ] znaczy ten mi się podoba, ale z ciekawości pytam .
15 mar 20:52
Vax: Być może da się to zrobić inaczej, jednak ten dowód wydaje mi się w miarę prosty
15 mar 20:58
Jac: w sumie masz rację . na początku trochę mnie zmylił ale po przeanalizowaniu rzeczywiście prosty
.
Dzięki jeszcze raz
15 mar 21:02