zadanie
zadanie: Jak to przekształcić
aby dojść do takiej postaci
15 mar 20:36
zadanie: ?
15 mar 20:52
MQ: Sprowadź do wspólnego mianownika (w tym wypadku 6) i wyciągnij (k+1) przed nawias.
15 mar 20:53
ZKS:
| k(k + 1)(2k + 1) + 6(k + 1)2 | | (k + 1)(2k2 + k + 6k + 6) | |
| = |
| = |
| 6 | | 6 | |
| | (k + 1)(k + 2)(2k + 3) | |
= |
| |
| | 6 | |
15 mar 20:55
zadanie: Nie rozumiem skąd te przekształcenia... Skąd się wzięło
15 mar 21:23
zadanie: ?
15 mar 22:20
Artur z miasta Neptuna:
k(k+1)(2k+1) + 6(k+1)2 = (k+1)[k(2k+1)] + (k+1)[6(k+1)] =
= (k+1)[k(2k+1) + 6(k+1)] = (k+1)(2k2+k+6k+6)
15 mar 22:23