cinek: sorry że nie w temat ale jest tu jakiś chemik?
15 mar 20:00
Mateusz:
Co tam masz
15 mar 20:25
cinek: mam takie coś
do probówki zaopatrzony w tobus umożliwiający odprowadzanie gazów wprowadzamy nahco3
(wodorowęglan sodu zamykamy korkiem i podgrzwamy wydobywający się gaz chyba co2 ierujemy do
probówki zawierającej ba(oh)2 (wodorotlenek baru) chodzi mi o to co sie w tedy dzieje?
15 mar 20:53
Mateusz:
zachodzi reakcja wg schematu:
wodorotlenek metalu + tlenek niemetalu→ sól + woda przy czym reakcja ta zachodzi z udziałem
soli kwasó tlenowych tzn musi taka sol powstac czyli wszystko sie zgadza
15 mar 21:00
cinek: te reakcje do tego pasują:
2nahco2 = na2co2 +co2 +h2o
baoh2 + co2 = ba2co3 + h20
15 mar 21:07
Mateusz:
pierwsza zle z rozkładu wodorowęglanu sodu otrzymamy takie produkty
Na
2CO
3 + H
2O+ CO
2 czyli węglan sodu i kwas węglowy
przy czym jak wiadomo H
2O+ CO
2 = H
2CO
3 ale jak wiadomo H
2CO
3 występuje w około tylko w
0,43% w roztworze więc.... wiadomo
15 mar 21:11
cinek: dzieki a czy wiesz jak dokładnie zachodzi do doświadczenie co sie dzi je z baoh2 jak sie tam
dostaje co2 bodajże
15 mar 21:18
Mateusz:
No masz w zadaniu opisane ładnie tak CO2 wędruje rurką inaczej tubusem przyznaje ze nie
spotkałem sie z okresleniem tubus do probówki z Ba(OH)2 jako ze jest gazem cięższym od
powietrza więc nie ma problemu aby osiąść i zareagowac z wodorotlenkiem baru
15 mar 21:35
cinek: tworząc...?
15 mar 21:50
Mateusz:
węglan baru i wodę wg tego schematu

:
wodorotlenek metalu + tlenek niemetalu→ sól + woda
15 mar 21:58
cinek: dobra możesz jeszcze spojrzeć na to
mam jeszcze takie coś i potrzebuje reakcji?
ogrzewamy w probówce kmno4. wydobywający się gaz kierujemy na żarzące się drewienko
15 mar 22:06
Mateusz:
KMnO
4→K
2MnO
4 + MnO
2 + O
2↑
czyli tlen kirujemy na żarzące sie drewienko co wtedy sie dzieje

łatwo sie domyslic
15 mar 22:11
cinek: dziękować
zapala się
15 mar 22:17
Mateusz:
No pewnie ze zapala

Nie ma za co sukcesów w dalszej nauce chemii.
15 mar 22:17