matematykaszkolna.pl
cinek: sorry że nie w temat ale jest tu jakiś chemik?
15 mar 20:00
Mateusz: Co tam masz emotka
15 mar 20:25
cinek: mam takie coś do probówki zaopatrzony w tobus umożliwiający odprowadzanie gazów wprowadzamy nahco3 (wodorowęglan sodu zamykamy korkiem i podgrzwamy wydobywający się gaz chyba co2 ierujemy do probówki zawierającej ba(oh)2 (wodorotlenek baru) chodzi mi o to co sie w tedy dzieje?
15 mar 20:53
Mateusz: zachodzi reakcja wg schematu: wodorotlenek metalu + tlenek niemetalu→ sól + woda przy czym reakcja ta zachodzi z udziałem soli kwasó tlenowych tzn musi taka sol powstac czyli wszystko sie zgadza emotka
15 mar 21:00
cinek: te reakcje do tego pasują: 2nahco2 = na2co2 +co2 +h2o baoh2 + co2 = ba2co3 + h20
15 mar 21:07
Mateusz: pierwsza zle z rozkładu wodorowęglanu sodu otrzymamy takie produkty Na2CO3 + H2O+ CO2 czyli węglan sodu i kwas węglowy przy czym jak wiadomo H2O+ CO2 = H2CO3 ale jak wiadomo H2CO3 występuje w około tylko w 0,43% w roztworze więc.... wiadomo emotka
15 mar 21:11
cinek: dzieki a czy wiesz jak dokładnie zachodzi do doświadczenie co sie dzi je z baoh2 jak sie tam dostaje co2 bodajże
15 mar 21:18
Mateusz: No masz w zadaniu opisane ładnie tak CO2 wędruje rurką inaczej tubusem przyznaje ze nie spotkałem sie z okresleniem tubus do probówki z Ba(OH)2 jako ze jest gazem cięższym od powietrza więc nie ma problemu aby osiąść i zareagowac z wodorotlenkiem baru
15 mar 21:35
cinek: tworząc...? emotka
15 mar 21:50
Mateusz: węglan baru i wodę wg tego schematu : wodorotlenek metalu + tlenek niemetalu→ sól + woda
15 mar 21:58
cinek: dobra możesz jeszcze spojrzeć na to mam jeszcze takie coś i potrzebuje reakcji? ogrzewamy w probówce kmno4. wydobywający się gaz kierujemy na żarzące się drewienko
15 mar 22:06
Mateusz: KMnO4→K2MnO4 + MnO2 + O2↑ czyli tlen kirujemy na żarzące sie drewienko co wtedy sie dzieje łatwo sie domyslic
15 mar 22:11
cinek: dziękować zapala się emotka
15 mar 22:17
Mateusz: No pewnie ze zapala emotka Nie ma za co sukcesów w dalszej nauce chemii.
15 mar 22:17