Wykaż, że powierzchnia boczna stożka jest półkolem.
logitech: Kąt rozwarcia stożka ma 60 stopni. Wykaż, że powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na
płaszczyznę jest półkolem.
15 mar 17:25
ewa:

Skoro kAt rozwarcia stożka jest 60
0, to w przekroju osiowym mamy trókąt równoboczny o boku 2r,
gdzie r −promień podstawy stożka. Zatem tworząca stożka l=2r. Powierzchnia boczna stożka jest
zatem wycinkiem koła o promieniu 2r i długości łuku równej obwodowi podstawy czyli 2πr.
Obwód całego koła o promieniu 2r wynosi 4πr. Zatem dany wycinek stanowi dokładnie połowę tego
koła, co nalezało wykazać
15 mar 23:10
pigor: ...

czyli obwód podstawy = 2πr= 2π
l2=
122πl , a to właśnie jest połową
obwodu okręgu koła o promieniu l − tworzącej stożka , czyli powierzchnia boczna
tego stożka faktycznie jest półkolem c.n.w. . ...
15 mar 23:20