wielomiany
ventura: −2x3+7x2−4x−3 (3−2x)(x2+ax+b) wielomainy sa rowne gdy a i b jaka maja wartosc? jak to
obliczyc?
15 mar 15:49
xData: W(x) = −2x3+7x2−4x−3
P(x) = (3−2x)(x2+ax+b)
P(x) = 3x2+3ax+3b−2x3−2ax2−2bx
P(x) = −2x3+3x2−2ax2+3ax−2bx+3b
P(x) = −2x3+(3−2a)x2+(3a−2b)x+3b
3−2a = 7 ⇒ −2a = 4 ⇒ a = −2
b = −3
15 mar 15:58
asdf: (3 −2x)(x2 + ax + b) = 3x2 +3ax + 3b − 2x3 − 2ax2 − 2xb
w(x) = −2x3 + 7x2 − 4x − 3
g(x) = 3x2 +3ax + 3b − 2x3 − 2ax2 − 2xb = −2x3 + x2(3 − 2a) + x(2a − 2b) + 3b
no i masz(przepisze jeszcze raz żeby było dobrze widac):
w(x) = −2x3 + 7x2 −4x − 3
g(x) = −2x3 + x2(3 − 2a) + x(2a − 2b) + 3b
7 = 3 − 2a ⇒ −2a = 4 ⇒ a = −2
−4 = 2a − 3b ⇒
−3 = 3b ⇒ b = −1
ODP: b= −1, a = −2
15 mar 16:05
asdf: a teraz moje pytanie

kapujesz?
15 mar 16:06
ventura: tak. wiem juz o co chodzi
15 mar 16:21