trygonometria
invisible: Kat Alfa jest ostry i cosAlfa=13. Wartosc wyrazenia sin2Alfa+cosAlfa jest? W tym drugim
nie ma kwadratu podkreslam. No wlasnie jaka jest: mniejsza od −1, rowna 1, wieksza od 1, rowna
0,
15 mar 16:51
Święty: Z jedynki trygonometrycznej
sin2α=1−cos2α
15 mar 16:54
Aa: korzystasz z jedynki trygonometrycznej
sin2α + cos2α = 1
czyli
sin2α +(1/3)2 =1
sin 2α = 1 − 1/9
sin 2α = 8/9
sinα = 2√2/3
15 mar 16:57
invisible: wlasnie ze chyba nie bo przy tym drugim nie ma kwadratu
15 mar 16:58
Święty: cosα masz podany :X
15 mar 16:58
invisible: i jaka niby jest odpowiedz
15 mar 16:59
invisible: sin2Alfa=89
15 mar 17:06
Aa: czyli masz dodać sin2 α+ cosα
sin2α wyszedł 8/9
a cosα miałaś podany: 1/3
czyli 8/9 + 1/3 =8/9 +3/9 =11/9
odp: 11/9 jest > 1
15 mar 17:37
invisible: skad wiesz ze jest mniejsze od 1?
16 mar 08:12
Aga1: Nie mniejsze od 1 tylko większe od 1.
Teraz widzisz?
16 mar 08:22
invisible: wieksza od 1 teraz widze dzieki
16 mar 08:47