matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Paula:
3
√
a
log
ab
=?
√
b
jeżeli log
ab
a=4 jakis pomysł?
15 mar 17:27
ewa:
3
√
a
1
1
log
ab
=log
ab
3
√
a
−log
ab
√
b
=
log
ab
a−
log
ab
b=...
√
b
3
2
Policzę teraz log
ab
b. Wiemy, że log
ab
a=4
log
a
a
1
3
log
ab
a=
=
=4 ⇒ log
a
b=−
log
a
ab
1+log
a
b
4
log
a
b
log
a
b
3
−
4
log
ab
b=
=
=
=−3
log
a
ab
log
a
b+log
a
a
3
−
+1
4
Wracając do naszego wyrażenia:
1
1
17
...=
*4−
*(−3)=
3
2
6
Ale proszę sprawdź jeszcze rachunki
15 mar 23:47
Eta:
ok
15 mar 23:48
ewa:
https://matematykaszkolna.pl/forum/133390.html
15 mar 23:52