oblicz obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego
oli: oblicz obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,którego wysokość ściany bocznej
jest równa:
3cm,a pole powierzchni całkowitej wynosi 16cm2. prosze odokładne rozwiązanie+rysunek
15 mar 18:56
sla1:

obwód podstawy Ob
p=4*a
Pole całkowite to suma 4 pól trójkatów i pola kwadratu
P
c=4*
12*a*3cm+a
2
16=6a+a
2a
2+6a−16=0
liczymy deltę
Δ =36−4*1*(−16)
Δ=100
a
1=−8,
a
2=2
więc Ob=4*a=4*2cm=8cm
15 mar 19:05
sla1:

obwód podstawy Ob
p=4*a
Pole całkowite to suma 4 pól trójkatów i pola kwadratu
P
c=4*
12*a*3cm+a
2
16=6a+a
2a
2+6a−16=0
liczymy deltę
Δ =36−4*1*(−16)
Δ=100
a
1=−8,
a
2=2
więc Ob=4*a=4*2cm=8cm
15 mar 19:06
sla1: 16=6a+a2
a2+6a−16=0
to mi wskoczyło do 1 linijki, sorki
15 mar 19:07
oli: dziękować
16 mar 11:42