matma
Eliza15: rozwiaz nierownosc
−3x2 − x + 2 > −3x + 1
−3x2 + 2x + 1 > 0
15 mar 18:01
Alkain: Liczysz Δ i potem miejsca zerowe funkcji.
podpowiedź: Ramiona funkcji w dół więc wartości większe będzie osiągać pomiędzy miejscami
zerowymi

No i tyle jak nie dasz rady to napisz zaraz Ci policzę
15 mar 18:08
Eliza15: a molgbys mi pomoc?
15 mar 18:14
Alkain: Jasne już pisze wszystko krok po kroku
Najpierw liczymy Δ z twojej nierówności
−3x
2+2x+1>0
Δ=2
2+4*3*1
Δ=4+12=16
pierwiastek z delty równa się 4
Teraz miejsca zerowe:
| | −2+4 | | −2−4 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2*−3 | | 2*−3 | |
| | 1 | |
Ramiona paraboli idą w dół czyli liczby większe od 0 przyjmuje w przedziale od (−1,− |
| ) |
| | 3 | |
i tyle pytaj czego jak czegoś nie rozumiesz
15 mar 18:19
Eliza15: Dziekuje
15 mar 18:22