rownianie
invisible: ile pierwiastkow ma to rownianie x2+6x+9=−1
15 mar 16:37
Basia:
x2+6x+9+1 = 0
x2+6x+10 = 0
policz Δ
15 mar 16:39
Basia:
albo tak: x
2+6x+9 = (x+3)
2
to ile pierwiastków ma równanie
(x+3)
2 = − 1
15 mar 16:40
Aga: x2+6x+10=0
Δ=b2−4ac=36−40=−4
Odp.:Nie ma pierwiastków
15 mar 16:41
invisible: ten drugi sposob masakra za trudny dla mnie a pierwszy ma dwa pierwiastki chyba
15 mar 16:43
invisible: a no fakt zle popatrzylam zamaist 10 dalam 1
15 mar 16:44
Basia:
a znasz Ty jakąś liczbę. której kwadrat = − 1 ?
15 mar 16:45
invisible: nie wlasnie ja ciemna jestem dlatego juz 4 raz mature zdaje
15 mar 16:47
Aa: Twoje:
a = 1 (przy x2 stoi "ukryta" jedynka, której się nie zapisuje
b = 6 − stoi przy x (Twoje 6x)
c = 10
podstawiasz do wzoru na △
jeśli delta jest większa od zera to są 2 miejsca zerowe, jeśli jest =0 to jest 1 miejsce
zerowe, a gdzy delta jest mniejsza od 0 to miejsc zerowych nie ma
15 mar 16:48
invisible: tak tak juz wiem wiem to rozumiem
15 mar 16:57