Funkcja liniowa
invisible: Funkcja liniowa f(x)=(m−1)x+5 ma miejscie zerowe równe 2. Zatem:
m=6 , m=−1,5, m=1, m=5 Nie rozumiem tego to ile to m bedzie mialo prosze niech mi ktos to
wytlumaczy tak abym zrozumiala.
15 mar 16:18
Basia:
f(2) = 0 ( z definicji miejsca zerowego)
f(2) = (m−1)*2+5 = 2m−2+5 = 2m+3
czyli
2m+3 = 0
m = ..............................
dokończ
15 mar 16:25
invisible: −32 nie ma takiej odpowiedzi i nie rozumiem
15 mar 16:31
invisible: tzn juz kapuje jest to 1,5 czyli −1,5 dzieki
15 mar 16:32
Basia:
32 = 1,5 ⇒ −32 = .......................
15 mar 16:33
Aa: −3/2 to inaczej −1,5
15 mar 16:34
invisible: tak teraz juz wiem
15 mar 16:35