matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 598,
597
,
596
,
595
,
594
,
593
,
592
,
591
, ...,
całe
Zadania
Odp.
7
Pusta :
:::rysunek::: oblicz pole trójkąta CDP.
9
Ruda:
O zdarzeniach A⊂Ω i B⊂Ω wiemy, że P(A)=
13
24
, P(B\A)=
1
3
, P((A∩B)')=
3
4
. Oblicz P(A∪B), P(A\B), P(B')
18
szymm:
Jaki znak będzie miał x w takim równianiu i dlaczego plus?
39
Johan:
Zad1 Wyznacz ciąg geometryczny ( a
n
) dane są: wyraz a
1
, iloraz q i liczba wyrazów n. Wyznacz a
n
4
Kinga:
rozwiazujac odpowiednie rownania, a nie na podstawie rysunkow.
5
Ann:
doprowadź do najprostrzej postaci:
√
3
+
1
3
Ten ułamek jest pod pierwiastkiem kwadrotowym.
12
patkaaa:
adam wpłacił do banku pewna kwote na lokate oprocentowaną 5% rocznie. Po roku otrzymał odsetki od tej kwoty w wysokości 300 zł. Jaki był jego kapitał początkowy?
27
Ruda:
Proszę o sprawdzenie
2
Ostatnia nadzieja:
Witam, mam takie zadanko
3
Madzia:
:::rysunek::: Kąt α ma miarę 70 stopni kąt β=60. Oblicz miary kątów a b c .Pomógłby ktoś rozwiązac to zadanie
4
Help! :(:
:::rysunek::: kąt α ma miarę 70 stopni kąt β 60. Oblicz miary kątów abc.
2
mariusz:
Wyznacz wartości parametru m, dla których iloczyn pierwiastków równania (m − 3)x2 + (m + 2)x +1 = 0
1
Madzia:
:::rysunek::: Halo mógłby mi ktoś napisac czy kąt abc jest kątem wpisanym >? α=70 stopni β=60
9
Kolos:
Wyznacz część rzeczywistą urojoną oraz sprzężenie
2
sdasd:
Witam
Gdyby ktoś znalazł chwileczke czasu i pomógł by mi w zadaniach byłbym naprawdę bardzo wdzięczny
5
bas890:
Proszę o pomoc:(( 1.Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego jest równe 9
√
3
.Oblicz objętość tego
4
Sławek.:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym:
1
badsss:
Elo jakie mam stworzyć rownanie do tego zadania : suma miar kątów wpisanego i środkowego wynosi 300 stopni. ile ma każdy z tych kątów ?
8
mariusz:
Dla jakich wartości parametru k, równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych: a) −x2+4x − 2k +1 = 0
1
MONIKA:
skróć
x
2
+2x−15
2x
2
−50
3
Please:
Świeże grzyby zawierają 90% wody, a suszone 15%. Ile trzeba zebrać grzybów, żeby można z nich było otrzymać 1/2kg grzybów suszonych?
2
Daria:
:::rysunek::: oblicz obwód trójkata dcp. Mógłby ktos rozwiazać ?
5
MONIKA:
skróć ułamek
x
2
−x−6
x
2
−4
5
GRIGOR:
zbadaj liczbę rozwiązań równania ||x+5|−1|= m
4
Sław.:
Witam!
4
MONIKA:
rozwiąż równanie wielomianowe 2x
6
−8x
4
−2x
2
+8=0
1
GRIGOR:
Rozwiąż nierówność: 1+
√
x + 5
> x .
6
mariusz:
1. Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie: a) 3x2 + mx + m − 2 = 0
2
mala:
jak to pogrupowac zeby wyszlo? 8x
3
+12x
2
+6x+1 = 0
8
zadaneczko:
Witam mam rozlozyc wielomian na czynniki nierozkladalne metoda grupowania: x
5
+3x
4
+x
3
+3x
2
, moglby mi ktos z tym pomoc ?
4
Piwoszka:
Dla jakich wartości parametru k, równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste: a) x
2
− (k + 3)x +
k
2
4
= 0
4
fejsbukowicz:
hej mam na układzie współrzednych zaznaczyc zbiór wszystkich punktów(x,y) i wlasnie mam problem z jednym przykładem , wydaje mi sie ze wyszła mi głupota.. czy moze ktos pomoc? przykład:
2
MONIKA:
Korzystajac z definicji, wyznacz wartosc pochodnej fukcji f w danym punkcie x0:
5
mala:
2(x − 1)x − 5(1−x ) x ≤ 7 proszę o pomoc, jak ma ta nierownosc wygladac? bo nie moge z tym dojsc do ladu
1
Magda:
Rozważamy ostrosłupy, które w podstawie mają sześciokąt foremny, jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, a suma długości najkrótszej i najdłuższej krawędzi
4
ogorek:
lim n−−>
∞
1
zadanie:
dla ilu liczb calkowitych wyrazenie x/x−2 jest liczba naturalna
5
ogorek:
czy moge wyznaczyc granice ciagu w ten sposob :
9
Wojtek:
uzasadnij ze podane rownanie ma rozwiazanie
?
3
natka:
dla jakich wartości parametru m równanie x
2
−5mx+4m
2
=0 ma dwa pierwiastki, których suma kwadratów jest równa 68? proszę o szybką pomoc i napisanie dokładnie obliczeń żebym wiedziała
3
Xyz:
dany jest trojkat prostokatny abc.punkt c jest wierzcholkiem kata prostego AC=3 BC=4 dwusieczna kata A dzieli trójkąt Abc ma dwa trójkąty ACD i ABD wyznacz promien okregu
15
Kasia:
Rozwiąż. x
3
+10x
2
+9x=0
7
iga:
W klasie 3b jest 18 dziewczynek i 12 chłopców. Wylosowano 3 osoby jako delegację na akademię. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych uczniów są same dziewczynki?
1
iga:
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o przyprostokątnych długości a. Oblicz objętość i pole całkowite tego ostrosłupa.
0
vader654:
Jak narysować wykres funkcji trygonometrycznej: y=|ctg(x/2−pi/4)|?
2
Ania:
0
wolfik:
wykaz ze objętość walca o polu powierzchni całkowitej P opisanego na kuli o promieniu r jest rowna
1
3
Pr.przykładów
6
TOmek:
Wyznacz liczbę x tak, aby ciąg (cosx,cos
2
x,cos2π) był arytmetyczny. −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
kamila:
rozwiaż nie rownosc: (x+3)(x−5)
2
>0
8
kamila:
z urny,w której są 3 kule białe i pewna liczba kul czarnych ,losujemy 2 kule .Ile może być kul w urnie,jeśli prawdopodobieństwo wylosowania przynajmiej 1 kuli białej jest wieksza od 0,5.
3
mati:
hej mam do rozwiazania 2 zadanka
1) średnia arytmetyczna wzrostu czterech chłopcow jest rowna 170cm. chlopcy maja: 150cm, 170cm,
49
michu:
Ix+3I=1−Ix−3I przedziały to (−
∞
,−3) , <−3,3) , (3,+
∞
)
1
elpolaco:
11,25 cm
2
na mapie w skali 1:10 000 to ile m
2
w rzeczywistości?
8
michu:
1−x/x−2 + (x+9)/(x
2
−4)≤−1 wszystko na jedną stronę , wspólny mianownik żeby dodać , w liczniku zrobić * i +
16
Maniek:
x=log
3
2
2
+ log
3
(4,5)
2
− 2log
3
√
5
4
Kasia022:
zadanie1. usuwając niewymierność z mianownika ułamka
5
lunna:
Logarytmy Oblicz. :
3
Marek:
Pochodna
4
miki:
błagam o pomoc z tym zadaniem: na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie 30 stopni. oblicz obwód tego trójkąta
2
Artur:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi bocznej długości 7 cm kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę 30
o
. oblicz objętość ostrosłupa
7
maciek:
2sin
5
x = 3sin
3
x − sinx
2
Małgorzata:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu bo nie mam żadnego pomysłu:(
3
kfkfroek:
jak sie obraca wektor?
19
zdesperowana:
:::rysunek::: BARDZO PROSZE O POMOC, NIE ROZUMIEM JAK TO ROZWIAZA
6
iga:
wedlug legendy tworca szachow mial mial otrzymac od swego pana wynagrodzenie. Zazadal od krola perskiego pszenice. jej ilosc byla okreslona za pomoca szachownicy w nastepujacy sposob: na
4
asdf:
Witajcie. Mam taki nietypowy problem. Mianowicie jak udowodnić, że wykres funkcji liniowej jest linią prostą? Wydaje się to oczywiste itd. ale jak to zapisać poprawnym matematycznym dowodem?
3
iga:
w ciągu arytmetycznym a
n
dane są a
3
=7 i a
6
= 13 . wyznacz a
1
i a
5
24
Jola:
Witam mam 3 zadanka które nie wiem jak obliczyć... 1) x
4
− 4x
3
− 5x
2
+ 36x − 36 >0 można korzystać ze schematu Hornera aby obliczyć
3
max:
Podstawy trapezu równoramiennego maja długość 6 i 12 cm. oblicz pole i długości ramion tego trapezu, jeżeli przekątne przecinają się pod kątek prostym
28
MONIKA:
liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x).Znalezć trzeci pierwiastek tego wielomianu W(x)=x
3
−(a+b)x
2
−(a−b)x+3 r1=1 r2+3
1
mm.:
w 20 kg znajduje się 2g soli. Jakie stężenie procentowe ma ten roztwór ? a) 0,1 promila
1
mm.:
Pole prostokąta o bokach długości 2,89 m i 0,44 wynosi a) 12,716 m
2
2
anita:
Doswiadczenie polega na rzucie dwiema kostkami czworosiennymi.Oblicz prawdopodobiensto zdarzenia polegajacego na tym ze: a)suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 8 b)iloczyn
4
Maryś:
1
x
1
1
(
+ x) (
) − (
+1) (
− x)
x + 1
x − 1
x + 1
x − 1
6
Adrian:
a1=−3 q=
1
2
n=5 Oblicz czwartą
5
x:
1
1
4
√
−16
+
4
√
−81
=?
2
3
13
Ja2:
Jak obliczyc ta pochodna
?
8
gg:
jeszcze takie: dany jest okrąg o równaniu (x+7)
2
+ (y−2)
2
= 85. Punkty A i B są punktami przecięcia się okręgu z osią OY, a punkty Ci D punktami przecięcia się z osią OX układy
6
Dawid:
(4x
3
+ sin x − 2 cos x)'
7
elpe:
witam. Mam problem z takim zadankiem.
6
nina:
jak napisać twierdzenie odwrotne do tw.Pitagorasa
55
paulina:
zwariuję z tymi układami równań −,− proszę o rozwiązanie, pilne
!
4
Dawid:
Korzystając z defnicji obliczyc pochodne funkcji: a) f(x) = x
2
−2x+3 w punkcie a = 1,
1
paulina:
Dobry wieczór Ludziska!
Właśnie porobiłam kilka zadań i chciałabym wiedzieć czy aby na pewno są one wykonane dobrze.
12
ewelka:
liczba odwrotna do liczby
√
3
−
√
2
4
alek:
Mariusz ma w szafie szufladę ze skarpetkami, których nigdy nie łączy w pary. Na szczęście większość z nich, tzn. 11 z 15 skarpetek, stanowią czarne skarpetki. Rano, przed wyjściem do
4
Kasia:
:::rysunek::: W kole o promieniu 17cm, na cięciwie AB oparty jest kąt wpisany ABC. Wiedząc, że |AB|= 16cm,
9
Servantes:
Długości boków trójkąta ABC tworzą ciąg geometryczny. Trójkąt DEF ma boki, których długości są równe wysokościom trójkąta ABC. Wykaż, że trójkąty ABC i DEF są podobne.
17
ewelka:
Ilę to jest 3
8
+3
8
+3
8
=?
37
piszi:
√
x
2
+6x+9
=1−
√
x
2
−6x+9
8
Esseker:
Oblicz granicę ciągu:
6
gg:
1
Na prostej o równaniu y=
x wyznacz punkty P i P' odległe o 4 od punktu R(4.,5)
2
0
miki:
mam pytanie: jakie są własności związane z okręgiem wpisanym w trójkąt równoramienny
4
kaśka:
2|x|−3
dana jest funkcja: f(x)=
3|x|−2
9
Zdzichu:
y
2
− y
−2
= 0
8
Maturzystka :
Bardzo prosze o pomoc. Para liczb (x,y) jest rozwiązaniem ukłądu równań. Dla jakich wartości parametru m punkt P(x,y) nalezy do koła o promieniu r=
√
5
i środku S(0,0).
2
Sookie:
Wrażenia wymierne. Pomocy. Musze rozwiązać takie równanie;
18
ja 1:
Pomoże mi ktoć zbadac przebieg funkcji : x
3
−3x
2
+4
? Prosze
1
stefan:
6+(n−1)*7
* n =1125
2
jak to rozwiązać? Z góry dziękuję za pomoc
11
tomq:
:::rysunek::: Jest to trójkąt równoramienny, wysokość opuszczona na podstawę, jest równa odcinkowi, ktory
6
miye:
Proszę o pomoc z tym zadankiem.
23
kaśka:
zad1. Sporządź wykres funkcji i opisz jej własności:
8
Shiba:
Ile wznosi x(x−4)>0
0
Igo:
∫2
x
−5
x
/10
x
2
Daria:
W pewnej firmie 20 % pracowników zarabia średnio miesięcznie 5 tys. zł. Średnia płaca pozostałych pracowników tej firmy wynosi 2,5 tys. zł. Oblicz średnie miesięczne wynagrodzenie
1
Raiden:
Punkt A = (−10, 8) jest wierzchołkiem kwadratu ABCD, a prosta y = −x + 4 zawiera jeden z jego przekątnych:
4
Nikki:
Dany jest wielomian w(x) = −3x
4
+ ax
3
+ 12x
2
− 24x o którym wiadomo że jednym z jego miejsc zerowych jest liczba 2.
1
kasi@:
w równoległoboku ABCD punkt A" jest srodkiem boku AB zaś C"boku CD udowodnij ze odcinki A"C i AC" przecinaja przekatna BD dzilac ją na trzy odcinki równej dlugosci
0
asia:
pokaz ze punkty przecięcia przekątnych w trapezie dzieli każda z nich na odcinki których długości są proporcjonalne do długości odpowiednich podstaw
0
Nina:
oblicz promień kuli opisanej na ostrosłupie prawidłowym trójkatnym o krawedzi podstawy 4 *pierw z3 i krawędzi bocznej 2* pierwiastek z 13.
0
Anita:
wyznaczyć wszystkie ekstrema funkcji f(x,y)= 6xy − xy
2
− x
2
y. Obliczyć krańcowość cząstkową funkcji f względem y dla x=2, y=1i podać interpretacje
3
Dobrawa:
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3
− 2x
2
− 4x + 8. Jaka jest krotność tego pierwiastka ?
1
Paula:
W ciągu geometrycznym o ilorazie q=−0,5 trzeci wyraz wyosi 6. Jaki jest pierwszy wyraz tego ciągu?
12
Lea:
Witam,
FIZYKA
5
zajac:
reguła de L'Hospitala nie moge rozwiazac tego przykładu : lim
x→0
+
xlnx
1
Mariusz:
Rozłóż wielomiany P(x) = x
4
− 4 oraz W(x) = x
3
−
√
2
x
2
+ 2x − 2
√
2
na czynniki. Podaj wspólny pierwiastek tych wielomianów. Proszę o pomoc w tym zadanku.
1
Justyna:
Jakie liczby spełniaja równanie x
3
− 3x
2
+ x − 3 =0. Proszę o pomoc
1
tn:
Trivial czy dwuspójne składowe, zawsze będą w całości cyklami prostymi?
3
Please:
Na wycieczkę szkolną miała pojechać pewna liczba osób. Przygotowano zapas żywności, który wystarczyłby na 5 dni. Z wycieczki zrezygnowało 12 osób i dzięki temu pozostałe osoby mogły
0
tomek:
1.Otrzymaj trzema sposobami sól chlorek sodu i azotan5 potasu 2.dokończ równania reakcjii uzupełnij współczynniki H2SO4 +Mg=,Na2O+SO3,FeCl3+Ca(OH)2+,SO2+NaOH 33.zapisz podane równania
8
Mieczysław:
x
log 2
x
= 64x
7
Olo:
−5
5
f(x)= sinx * |sinx| + cosx * |cosx| ,gdzie x∊ <
π,
π>
2
2
Jak wgl to narysować
5
Paula:
Układ równań: 2x + y = 1
2
ja1:
−x
2
zy x
2
?
2
stud:
y=X
4
−2x
2
X
2
(x
2
−2) D∊R/{0,
√
2
,−
√
2
4
miki:
Koło zamachowe silnika spalinowego ma średnice d=0,4m. Po czasie t=36 s od rozpoczęcia ruchu obrotowego prędkość obrotowa silnika (wraz z kołem zamachowym) wynosi 950 obr/min. Obliczyć
4
ruda:
sin3x+cos3x=
√
2
3
ja1:
iks razy minus iks − ile to jest?
8
Parl:
Błagam pomóżcie rozwiązać te zagadki.Za to,że gadałem na lekcji nauczyciel za karę powiedział,że mam rozwiązać to do czwartku i nie tylko mam dać odpowiedź ale mam dokładnie
4
zai:
Oblicz kąt nierozwarty <( p,q) między przekątnymi równoległoboku rozpiętego na wektorach w1 [−1,−2,13]
0
iazzi:
Napisać wzory Taylora z resztą Lagrange’a dla podanych funkcji f, punktów x0 oraz n : f(x) = x
3
, xo= −1, n=4
10
adaś:
prawda czy fałsz? uzasadnij ∀xεR ∃xεC , x= Im z
1
Adrian:
3
6+3+...+
32
0
D:
rozwiąż równanie układem Crammera X+y−z = 5
4
galaxy:
Mam mały problem z takim zadaniem, nie wiem dlaczego ma być przedział.
0
encanta:
podziału logicznego zbioru następujących nazw: „człowiek”, „mężczyzna”, „kobieta”, „młoda kobieta”, „duży dom”, „gniew”, „wielka odwaga”
0
pinki!:
ROZWIĄŻCIE MI TO
3
pauliśka:
mogę prosić o sprawdzenie czy te granice są dobrze policzone?
5
Luśka:
Problem z trygonometria
1
sebi:
zad1. Dana jest funkcja: f(x)=
|x+2|−2
x−1
4
Tyrla:
Oblicz pochodne funkcji : a) sinx * cosx
1
megg:
Oblicz P(A) wiedząc, że P(A) > P(A') i P(A) * P(A') = 0,16.
6
adzia:
Rozwiąż równania: 1. (x
2
-4x+3)(3x-4)x=0
10
fiszka:
Bardzo proszę o pomoc. a) Liczbę przedstaw x=
2sin60
0
− cos45
0
sin 45
)
−tg30
0
w postaci gdzie a + b
√
6
są
2
Michał:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć ?Mamy 9 klocków, na których znajdują się litery G E O M E T R I A . Oblicz prawdopodobieństwo,
0
Marek2:
hej błagam o pomoc
! mam 2 zadanka do rozwiązania i nie wim jak je zrobić..
3
Wiola:
przedstawić na układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających równanie lub nierówność |x|+|y|<2
8
piotrek:
1
ln(7
n
+10
n
)
n
wiem, że trzeba zastosować regułę o 3ciągach ale nie wiem jak to ograniczyc z prawej i lewej
4
miki:
Pomocy prawdopodobieństwo −zdarzenia
9
Anita:
x
4
1. f(x)=
2−x
3
1
miodzio:
W trójkącie ABC prowadzimy wysokość CD. Udowodnij , ze jesli |BC| > |AC|, to wysokość CD tworzy większy kąt z bokiem BC niż z bokiem AC.
4
bry:
cos
2
2x+4cos
2
x=2
19
Mati:
2
2
x
+ 10
x
> 6
x
+ 15
x
15
agata:
Witam prosze o pomoc w rozwiazaniu tego przykładu... Nalezy policzyć wartości najmnijsze i najwieksze we wskazanych przedziałach (zaddanie z lsty z
7
mm.:
W pewnej klasie 25% uczniów to chłopcy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierając losowo jedną osobę z tej klasy, trafimy na dziewczynkę ?
0
Gosiek:
Hej, bardzo proszę o pomoc. Muszę sprowadzić macierz do postaci bazowej. Zrobiłam już większość potrzebnych przekształceń i dostałam coś takiego:
1
Wojteq66:
Dzień dobry! Mógłby ktoś zerknąć i mi wytłumaczyć dlaczego w drugim przypadku kiedy −2 dąży z prawej
1
pat:
2+x
e
( to jest do potęgi )
1−x
czy dziedziną tej funkcji jest 1−x≠0 ? czy jeszcze jakis inny warunek?
1
Kinga:
∫
cosx
sin
2
x
9
Maria:
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany bocznej ma długość 12. Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa
2
kamila:
hej
mam problem z granica i nie wiem jak to ,,ugryzc"
3
Saturator:
Mam za zadanie wyznaczyc asymptoty. 2 Przykładziki: a)
1
Wi:
zad 9 Rzucamy 1000 razy kostka do gry. Niech sukcesem będzie pojawienie się liczby podzielnej przez
1
:P:
Losowo wybrano dwa dowolne wierzcholki pewnego szescianu i polaczono je odcinkiem . Jakie jest prawdopodobienstwo ze otrzymany odcinek jest dluzszy od krawedzi szescianu ?
8
xXx:
Macierze, zadania bez liczenia
20
aga:
√
81−
√
289
1
Salvadore:
mógłby ktoś narysować przekrój do tego zadania:
2
Marcinho:
Taka prosta nierówność do rozwiązania na dobranoc:
33
Mały:
y=x
2
−1 − jest do tego jakiś wzór redukcyjny czy liczyć przez delte
14
OliFka:
Jeśli tgα=1/3, to ile wynosi sin α i cos α? ctgα=3 −>tak mi wyszło.
11
pięta achillesowa ;-)):
UPORZĄDKOWANIE do równania kwadratowego a)(2x+1)
2
−9(x−1)
2
=4−x
9
Tomek :
(3x + 2)
2
≤4
9
Mały:
mam obliczyć część wspólną: A: x
2
+x+y≤0
4
Ola:
Gospodarz obsiał pszenicą 40 % powierzchni swojego gospodarstwa , czyli 1 40 000 m
2
. Pozostała część ziemi obsiewał przez 7 dni w taki sposob ze kazdego dnia obsiewal taka sama
3
Ola:
Uzasadnij ze dla dowolnych licz dodatnich a i b takich ze a >b zachodzi zwiazek a
√
b
> b
√
a
2
Wiola:
Oblicz objętość materiału V jeżeli m=5[kg]; [l]. ρ=2[g/cm
3
]
2
Wiola:
Oblicz objętość materiału V w [m
3
] jeżeli m=5[kg]; [l], ρ=2[g/cm
3
].
0
stukrotka :
Błagam pomóżcie... Bardzo proszę o pomoc w rozwiązniu zadania . Mam z tego kolokwium i nie wiem jak rozwiązać takie zadanie
20
kasia:
Wyłącz kwadrat spod pierwiastka.
√
36
2
...:
∫ |x
2
−1| Aby obliczyć tę całkę, muszę rozpisać ją dla x≥0 i x<0?
1
ania:
oblicz pochodna:
14
majka:
Proszę o pomoc w zadaniach, równania i nierówności. Jestem cienka z matmy, ale cosik próbowałam a) 2x
2
=32x
3
dori:
g`(x)= (1−
1
x
)e
(
1
x
)
17
Piotr:
2x + sin3x
Witam! Proszę o wyznaczenie granicy takiej funkcji:
gdy x−>0 bez użycia
3x − tgx
reguły de l'Hospitala. Czyli jakoś przekształcając funkcje elementarne. Jak obliczyłem z de l'Hospitala to mi wyszło 5/2, więc jest to odpowiedź do tego zadania.
54
Godzio:
Jest ktoś kto ogarnia macierze, mam parę formalnych pytań
1
Paulina :
3x
2
(2x+7)=4(2x+7)
0
Wiola:
Oblicz ρ−gęstość [g/cm
3
] [dag/l], jeżeli γ=35[kN/m
3
]. γ−ciężar objętościowy.
12
aga :
5
√
1048576
24
Mały:
Potrzebuję pomocy −−− jak zapisać −2, tzn. do jakiej potęgi podnieść −2 żeby otrzymać w podstawie 3
2
miki:
w pudełku są cztery ciastka ,z którego jedno ma kształt kwadratu, drugie prostokąta,trzecie rombu,a czwarte trapezu.Losujemy z pudełka jedno ciastko.Zdarzenie A zajdzie,gdy ciastko ma
2
Mały:
3
x
>3
−
1
więc x>−1, i 3
x
<−2 więc x<
3
bzyk:
Dla jakich wart. parametru h funkcja g jest różnowartościowa?
1
g(x)=−
x+h dla x≤2,5
2
−x
2
+5x−4 dla x>2,5
2
jola:
wyznacz miejsce zerowe funkcji
x−5
a) y=
x
2
−25
x−2
b) y=
(x+2)(x−3)
7
Servantes:
Podstawy trapezu mają długości a, b(a>b), a kąty ostre tego trapezu to α i β. Oblicz pole tego trapezu.
0
Laura:
Wykonaj działania i sprawdź czy wynik należy do zbioru W 1. Wykonaj działania i sprawdź czy wynik należy do zbioru W (zbiór liczb wymiernych) czy do
0
kuulik:
Witam mam takie zadanko, niech X = {1,2,3} narysowac diagram Hassego dla zbioru 2
X
, czesciowo uporzadkowanego przez relacje zawierania
11
Karolina:
Mamy 9 klocków, na których znajdują się litery G E O M E T R I A . Oblicz prawdopodobieństwo, że losując 3 różne klocki otrzymamy co najmniej jedną samogłoskę
2
mis:
schemat bernoulliego Oblicz prawdopodobieństwo, że w ośmiu rzutach symetryczną kostką:
1
Andrew:
Potrafi mi któs powiedzieć ile wynosi całka z e
2x
1
Natalka:
:::rysunek::: Na rysunku obok brakuje pewnych elementów,które opisano poniżej.Dorysuj je .
archiwum 598,
597
,
596
,
595
,
594
,
593
,
592