zadanie z procentami, bankiem i lokatą
patkaaa: adam wpłacił do banku pewna kwote na lokate oprocentowaną 5% rocznie. Po roku otrzymał odsetki
od tej kwoty w wysokości 300 zł. Jaki był jego kapitał początkowy?
21 gru 22:05
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na odsetki
21 gru 22:06
21 gru 22:12
sushi_ gg6397228:
to bylo do Ciebie pytanie

zapisz najprostszy wzor na odsetki
21 gru 22:14
patkaaa: eee... nie znam, dlatego prosze o rozwiązanie, heloł...
21 gru 22:17
sushi_ gg6397228:
kasa* %= odsetki
21 gru 22:17
patkaaa: mogę prosić o normalne czytelne rozwiązanie? za głupia jestem na takie coś
21 gru 22:19
sushi_ gg6397228:
masz wzor, % i odsetki masz podane w tresci zadania
21 gru 22:20
patkaaa: no ale ja mam obl kapitał...
21 gru 22:21
sushi_ gg6397228:
kasa= kapital poczatkowy
21 gru 22:21
patkaaa: aha, dzięki
21 gru 22:22
Basiek: hm... masz jakąś kasę X,
masz jakieś odsetki, powiedzmy 10%z X −> czyli 0,1X (odsetki) Jak to obliczyłam?
Procent zamieniasz na liczbę i mnożysz razy kasę jaką masz ⇒ ODSETKI !
u Ciebie x− kapitał początkowy
x*0,05= 300 =>
x= 300: 0.05
x=6000 zł

Tak?
21 gru 22:25
patkaaa: no teraz już rozumiem, dzięki Basiek
21 gru 22:28