granice ciągów
pauliśka: mogę prosić o sprawdzenie czy te granice są dobrze policzone?
1. n√sinn+n2+6n →6
2. n2(ln(n2+2)−ln(n2−2)) →4
3. [(√n+1)/(√n+1)]√n →e
4. sin5nn →5
5. [(2n√n+2)2]/[(n+1)(n+2)(n+3)] →4
6. a1=1
an+1=√4+3an
an→4
20 gru 15:49
pauliśka: zapomniałam dodać że n→∞
20 gru 15:54
AS: Podaj jak liczyłaś?
20 gru 16:54
pauliśka: w pierwszym wykorzystałam twierdzenie o 3 ciągach
w 2 sprowadziłam ciąg do postaci:
ln(n2+2/n2−2)n2
3 ciąg sprowadziłam do takiej postaci :
{1+2/[(n+1)/√n]}(n+1)/√n*n/(2n+2)
4 podzieliłam przez najwyższą potęgę mianownika
w 5 wykorzystałam twierdzenie sinn/n→1
w 6 podstawiłam za an i an+1 g i obliczyłam że g=4 lub g=−1
potem sprawdziłam że ciąg jest ograniczony i rosnący, więc granica jest 4
20 gru 17:05