Rozklad wielomianu
zadaneczko: Witam mam rozlozyc wielomian na czynniki nierozkladalne metoda grupowania: x5+3x4+x3+3x2,
moglby mi ktos z tym pomoc ?
21 gru 19:09
Basia:
= x2(x3+3x2+x+3) = x2[ (x3+x) + (3x2+3) ] = .....
dalej sam (sama) powalcz
21 gru 19:11
mariusz: x4(x+3)x2(x+3)=(x4+x2)(x+3)=(x+3)(x2+1)
21 gru 19:14
mariusz: sorry wynik to = x2(x2+1)(x+3)
21 gru 19:17
Basia:
(x+3)(x2+1) = x3+x+3x2+3 i jako żywo czegoś tu brakuje
widzisz czego ?
21 gru 19:17
Basia: poza tym po pierwszym nawiasie ma być +
21 gru 19:18
mariusz: x2(x2+1)(x+3) to na pewno dobry wynik.
21 gru 19:22
zadaneczko: ok dzieki
21 gru 19:23
Basia:
dobry; mój wpis dotyczył Twojego zapisu z 19:14
21 gru 19:23