xyz
Servantes: Długości boków trójkąta ABC tworzą ciąg geometryczny. Trójkąt DEF ma boki, których długości są
równe wysokościom trójkąta ABC. Wykaż, że trójkąty ABC i DEF są podobne.
19 gru 21:27
toja:
Dla
ICSP
19 gru 23:56
ICSP: Nie wiem czy dam radę to zrobić

a,b,c − boki trójkąta dużego :
mogę dodatkowo otrzymać :
i nie wiem co dalej. Może wystarczy napisać ze stosunek odpowiednich odcinków jest sobie równy
więc trójkaty są podobne. Tylko po co wtedy w zadaniu informacja że długości boków tworzą ciąg
geometryczny?
20 gru 00:03
toja:
Gustlik zweryfikuje ...........
20 gru 00:09
ICSP: Potwierdzi ktoś ?
20 gru 01:59
toja:
a,b,c −−− tworzą ciąg geom.
| | a*ha | | b*hb | | c*hc | |
P= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
hc, hb, ha −−− też tworzą ciąg geom
| | ha | | b | | hb | | c | |
|
| = |
| = q i |
| = |
| = q |
| | hb | | a | | hc | | b | |
zatem ΔABC~ ΔDEF
20 gru 20:52
ICSP: czyli ogólnie to dobrze dowiodłem

Nie czepiajmy się szczegółów
20 gru 20:57
toja:
ok
20 gru 20:58
Godzio:
Ale zobacz co Ty zrobiłeś

Wykaż, że trójkąty ABC i DEF są podobne, masz pokazać to co
zapisałeś o ile proporcje są dobrze
20 gru 21:09
toja:
20 gru 21:19