okręg wpisany w trójkąt
miki: błagam o pomoc z tym zadaniem: na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt równoramienny o kącie
przy podstawie 30 stopni. oblicz obwód tego trójkąta
20 gru 21:15
dero2005:

r = 2
z innego wzoru
| | r | | 2 | |
S = |
| (a + b + b) = |
| (a + 2b) = a +2b
|
| | 2 | | 2 | |
a = b
√3 to
S = b
√3 + 2b
porównujemy
a = 4
√3 + 8
| | a√3 | | √3(4√3+8) | | 8 | |
b = |
| = |
| = 4 + |
| √3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Obwód = a + 2b = −−−−−− dokończ
21 gru 07:55
iza: oblicz długość trójkąta równobocznego jeżeli wysokość wynosi 9
21 gru 08:37
iza:
21 gru 08:38
iza: długość wynosi10 pierwiastków z 3 oblicz wyskość
21 gru 08:42
Kaaaaroolinaaa: r = 2
a*h
S =
2
h 1
= sin 30o =
b 2
b
h =
2
a*b
S =
4
z innego wzoru
r 2
S =
(a + b + b) =
(a + 2b) = a +2b
2 2
a
2
√3
ale
= cos 30o =
b 2
a = b√3 to S = b√3 + 2b porównujemy
a*b
b(√3 + 2) =
|:b
4
a
√3 + 2 =
4
a = 4√3 + 8
a√3 √3(4√3+8) 8
b =
=
= 4 +
√3
3 3 3
12 cze 21:57
daw: co to jest za wzór
p= (a*b)/4
7 wrz 00:46
Antek: Wynika z przeksztalcen
| | b | |
Do wzoru na pole trojkata za h podstawiiasz |
| |
| | 2 | |
7 wrz 10:25