Logarytm
Mieczysław: xlog 2x = 64x
(Jest tam logarytm o podstawie 2 i liczbie logarytmowanej x)
20 gru 16:58
Jack:
z def log. (pamiętaj o założeniach):
logx 64x=log2 x − teraz powinno już pójść.
20 gru 17:00
Mieczysław: xlog2x = 64x
(poprawka)
20 gru 17:00
Mieczysław: Można prosić o wszystkie możliwe sposoby rozwiązania ?
20 gru 17:04
Mieczysław: ?
20 gru 17:16
Mieczysław: ?
20 gru 17:33
Mieczysław: Do się zrobić krócej niż ? −
Xlog₂X = 64X / log
D=x∈R+
logXlog₂X = log(64X)
log₂X*logX = log64+logX
log₂X* log₂X / log₂10 = log64 + log₂X /log₂10
log₂²X / log₂10 = log64 + log₂X / log₂10
log₂X=t
t² / log₂10 = log64 + t / log₂10
t² / log₂10 − t/log₂10 − log64 = 0
Δ=1/log₂²10+ 4* log64/log₂10=1/log₂²10+ 4* log₂64/log₂10*log₂10=
=1/log₂²10+ 4* log₂2⁶/log₂²10=1/log₂²10+ 4*6/log₂²10=
25/log₂²10
√Δ=5/log₂10
t₁=(1/log₂10−5/log₂10)/ [2/log₂10]=−4/log₂10*log₂10/2=−4/2=−2
t₂=(1/log₂10+5/log₂10)/ [2/log₂10]=6/log₂10*log₂10/2=6/2=3
log₂X=−2 lub log₂X=3
x=2⁻² lub x=2³
x=1/4 lub x=8
20 gru 18:03
Mieczysław: ?
20 gru 18:11
ZKS:
log
2x = y ⇒ x = 2
y
2
y2 = 2
y + 6
y
2 − y − 6 = 0
(y + 2)(y − 3) = 0
x = 2
−2 ∨ x = 2
3
20 gru 18:18