rozwiąż równania
pięta achillesowa ;-)): UPORZĄDKOWANIE do równania kwadratowego
a)(2x+1)
2−9(x−1)
2=4−x
b) (x−1)
2+ 2(x−3)
2=18−10x
c)(2x+5)
2−(2x−5)
2=3x
2+41x−4
czy ktoś potrafi sprowadzić to do postaci równania kwadratowego? (tzn uporządkować, tak aby
powstało ax
2+bx+c=0 ? bo później już wiem co robić,jak wyliczyć Δ, itd. tylko nie wiem, jak
to uporządkować

pozdrawiam
19 gru 20:25
19 gru 20:26
ICSP: (a+b)2 = a2+ 2ab + b2
(a−b)2 = (a2 − 2ab + b2)
19 gru 20:27
pięta achillesowa ;-)): czyli w pierwszym będzie 2x
2+2*2x*1+1
2 = 0 = 2x
2+4x+1
19 gru 23:28
pięta achillesowa ;-)): w b będzie
(x
2−2x+1)+ (2x−6)
2=18−10 = 2x
2+2*2x*6 +6
2=18−10x = 2x
2+24x+36=18−10x
= 2x
2+34x+36=18
19 gru 23:43
ICSP: a)

b)
19 gru 23:51
pięta achillesowa ;-)): a w c
(2x
2+2*2x*5+5
2) − (2x
2−2*2x*5+5
2)=3x
2+41x−4 =
2x
2+20x+25−2x
2−20x+25=3x
2+41x−4 = 0=3x
2+41x−4 = 3x
2+41x−4=0

aaa sorki jeśli chodzi o B, czy w B nie powinno być 2x
2+34x+18=0
19 gru 23:54
ICSP: zrobię ci a)
19 gru 23:56
pięta achillesowa ;-)): a) 2x2+4x+1=0 to źle ? to co jest nie tak?
19 gru 23:56
ICSP: (2x+1)2 = (2x)2 + 2 * 2x * 1 + 12 = 4x2 + 4x + 1
(x−1)2 = x2 − 2x + 1
wstawiamy :
4x2 + 4x + 1 − 9(x2 − 2x + 1) = 4 − x
4x2 + 4x + 1 − 9x2 + 18x − 9 = 4 −x
−5x2 + 22x − 8 = 4 −x
−5x2 + 22x + x − 8 − 4 = 0
−5x2 + 23x − 12 = 0
5x2 − 23x + 12 = 0
19 gru 23:57
pięta achillesowa ;-)): o ja,
ICSP moim wybawieniem !

chyba nie powinnam brać się za zadania o tej porze
20 gru 00:04
ICSP: proponuję skorzystać z pomocnika : www.wolframalpha.com
20 gru 00:05