Oblicz pole między wykresami funkcji. Punkty przeciecia wykresow wyznaczyc
Kinga: rozwiazujac odpowiednie rownania, a nie na podstawie rysunkow.
f(x)=−x2, g(x)=−4
21 gru 23:01
Kinga: ps. dot całek : )
21 gru 23:01
Basia:
punkty przecięcia wykresów to te, dla których f(x) = g(x)
f(x) = g(x) ⇔ −x2 = − 4 ⇔ x2=4 ⇔ x2−4=0 ⇔ (x−2)(x+2) = 0 ⇔ ......
dokończ sobie sama
21 gru 23:03
Kinga: a pole?
21 gru 23:07
Basia:
− −2∫2 (−x2+4) dx
albo (też można, bo ten obszar dzieli się na figury są symetryczne względem OY )
−20∫2 (−x2+4) dx
21 gru 23:19