Rozwiąż równanie metodą algebraiczna i graficzną.
galaxy: Mam mały problem z takim zadaniem, nie wiem dlaczego ma być przedział.
2|x| + x = 3
Pomoże ktoś ?
20 gru 16:40
Święty: Równanie musisz rozpatrzyć w dwóch przypadkach. Wtedy gdy x≥0 i x<0.
20 gru 16:48
toja:
dla x∊(−∞, 0) 2*(−x)+x=3 ⇒ x= − 3 jest rozwiązaniem
dla x∊<0,∞) 2x+x=3 ⇒ x=1 −−− jest rozwiązaniem
odp : Rozwiązaniami tego równania są x= −3 v x= 1
20 gru 16:49
galaxy: Rozwiązaniem tego równania jest przedział (−3,1)
20 gru 16:53
Ania:
Bzdura! jaki przedział?
wstaw sobie x=0 z tego przedziału i wyciągnij wnioski.
20 gru 17:12