schemat Bernoulliego
mis: schemat bernoulliego
Oblicz prawdopodobieństwo, że w ośmiu rzutach symetryczną kostką:
a) szóstkę otrzymamy trzy razy,
b) co najwyżej dwa razy wypadnie szóstka,
c) co najmniej raz wypadnie szóstka.
19 gru 17:57
ja: a) 1*1*1*6*6*6*6*6=7776
b) 1*1*6*6*6*6*6*6=46656
c) 1*6*6*6*6*6*6*6=1679616
wyjaśnienie:
a)
− tu przedstawiam ilość rzutów
1 1 1 6 6 6 6 6 − możliwości (czyli zakładam, że w tych 8 rzutach wyjdzie 3 razy 6 tzn. że
jest w jednym rzucie jedna możliwość rzucania 6. i tak w 3 rzutach, a w reszcie może wypaść
1−6 oczek*tyle ile ma oczek kostka)
TRUDNO TO JEST WYJAŚNIĆ ...
w 98% jest to dobrze, ale nie gwarantuje.
19 gru 22:11
ja: wyjaśnienie:
a) x x x x x x x x − tu przedstawiam ilość rzutów
.....1 1 1 6 6 6 6 6 − (do każdego x wpisuję możliwości wypadania oczek − i to co jest
uwzględnione w zadaniu) (czyli zakładam, że w tych 8 rzutach wyjdzie 3 razy 6 tzn. że jest w
jednym rzucie jedna możliwość rzucania 6. i tak w 3 rzutach, a w reszcie może wypaść 1−6
oczek*tyle ile ma oczek kostka) TRUDNO TO JEST WYJAŚNIĆ ... w 98% jest to dobrze, ale nie
gwarantuje.
19 gru 22:12