bardzo prosze o pomoc :( OBJETOSC OSTROSŁUPA
zdesperowana:

BARDZO PROSZE O POMOC, NIE ROZUMIEM JAK TO ROZWIAZA
Wysokosc graniastosłupa prawidłowego czworokatnego jest rowna 18 cm a przekatna podstawy ma
dlugosc 12 cm. Oblicz objetosc wieloscianow powstalych z przeciecia graniastoslupa plaszczyzna
BDM ( rysunek ) jesli :
− punkt M nalezy do odcinka CG i odcinek CM jest dwa razy dluzszy od odcinka GM
20 gru 21:11
beti: 1)najpierw oblicz Vg tego graniastosłupa
2) potem oblicz Vo ostrosłupa BCDM
3) na końcu oblicz V drugiego wielościanu: V=Vg−Vo
20 gru 21:16
zdesperowana: nadal nie rozumiem

jak Vg?
20 gru 21:20
Basiek: Vg to jest objętość całego najwyraźniej
Vg=Pp*H ,
H=18, podstawa−> kwadrat −> a√2=12−> wylicz a, podstaw pod wzór...
20 gru 21:22
zdesperowana: a bedzie sie rownało 12√2 ?
20 gru 21:40
20 gru 21:40
zdesperowana: nie umniem tego zrobic ;:(:(:(:(:(:(::(:(
20 gru 22:05
beti: a co zrobiłaś? napisz
20 gru 22:07
zdesperowana: PP = 6√2 do kwadratu czyli 72 czyli V dla calego bedzie rownalo sie 1/3 razy 72 razy 18 to
wychodzi 432
20 gru 22:10
beti: | | 1 | |
bez |
| − bo tak jest w V ostrosłupa |
| | 3 | |
20 gru 22:17
zdesperowana: czyli samo Pp razy H czyli 1296 ?
20 gru 22:20
beti: właśnie tak.
teraz V ostrosłupa
20 gru 22:26
zdesperowana: postawe moge obliczyc z 1/2 a h wiec zpostawa bedzie 36
√2 ale nie wiem jak wysokosc obliczyc
20 gru 22:31
beti: podstawa to połowa kwadratu, więc pole Δ to połowa pola kwadr. czyli 36cm
2.
| | 2 | | 2 | |
Wysokość ostrosłupa to |
| wysokości hraniastosłupa, czyli |
| *18=12cm |
| | 3 | | 3 | |
20 gru 22:35
zdesperowana: V ostrosłupa bedzie wynosilo 144 cm ?
20 gru 22:42
beti:
20 gru 22:46
zdesperowana: i to juz jest odpowiedz na zadanie ?
20 gru 22:54
beti: jeszcze tylko policz V tego wielościanu, który zostaje z graniastosłupa po odjęciu ostrosłupa
V = Vg−Vo
20 gru 23:02
zdesperowana: bardzo dziekuje
20 gru 23:19
Bogdan:
| | 1 | |
Pole kwadratu ABCD: P = |
| *122 |
| | 2 | |
Objętość graniastosłupa ABCDEFGH: V
g = P*18
| | 1 | | 1 | |
Objętość ostrosłupa BCDM: Vo = |
| * |
| P*12 |
| | 3 | | 2 | |
Objętość wielościanu ABDEFGHM: V
w = V
g − V
o
21 gru 00:58