pomocy
kaśka:
| | 2|x|−3 | |
dana jest funkcja: f(x)= |
|
|
| | 3|x|−2 | |
a) naszkicuj wykres funkcji
b) opisz własności
c) podaj ilość rozwiązań w zależności o parametru m.
| | 2|x|−3 | |
sporządź funkcję f(m) i narysuj jej wykres: f(m)= |
|
|
| | 3|x|−2 | |
20 gru 20:30
krystek: Najlepiej rozpatrzyć dla x≥0 i dla x<0
20 gru 20:32
kaśka: proszę o pomoc, bo tego nie rozumiem
20 gru 20:37
Basiek: A może tak narysujesz sobie samą homograficzną? A potem zauważasz, że masz moduły na samym x i
odbijasz względem OX prawą stronę, co?
Zrób sobie jeszcze założenia do mianownika.
A ilość rozwiązań (c) ładnie Ci wyjdzie, jak narysujesz dobrze wykresiątko
20 gru 20:50
beti: jeśli x≥0, to wzór f. wygląda tak:
a jeśli x<0, to tak:
| | −2x−3 | | 2x+3 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | −3x−2 | | 3x+2 | |
20 gru 20:50