matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
Paula:
W ciągu geometrycznym o ilorazie q=−0,5 trzeci wyraz wyosi 6. Jaki jest pierwszy wyraz tego ciągu?
20 gru 18:46
beti:
a
3
=a
1
*q
2
1
6 = a
1
*(−
)
2
2
no i wylicz teraz a
1
20 gru 18:51