Pochodne
Tyrla: Oblicz pochodne funkcji :
a) sinx * cosx
b) (cosx + sinx)(cosx−sinx)
20 gru 16:20
Tyrla: Pomoze ktos ?
20 gru 16:32
Album: ( sin(x)*cos(x) )'={ (fg)'=f'g+fg' }= sin ' (x)*cos(x)+sin(x)*cos ' (x) =
cos(x)*cos(x)+sin(x)*[−sin(x)]=cos
2(x)−sin
2(x)
jaby tak popatrzec, to ze wzoru skroconego mnozenia, uzyskujesz pochodna poprzedniego wyniku.
(cos
2(x)−sin
2(x))'=2*cos(x)*[−sin(x)]−2*sin(x)*cos(x)=−4*sin(x)*cos(x)
jakos tak
20 gru 16:42
Tyrla: No raczej nie
20 gru 16:45
Patronus: Jak już masz cos2x − sin2x = cos2x − 1 + cos2x = 2cos2x − 1
20 gru 16:52