geometria analityczna
gg: | | 1 | |
Na prostej o równaniu y= |
| x wyznacz punkty P i P' odległe o 4 od punktu R(4.,5) |
| | 2 | |
20 gru 20:28
gg: wystarczą słowne wskazówki, gdyż kombinuje ale na nic sie to zdaje
20 gru 20:32
Aga: | | 1 | |
Punkt P leży na prostej, więc P=(x, |
| x) |
| | 2 | |
Wykorzystaj wzór na długość odcinka
20 gru 20:32
Basiek: | | 1 | |
Hm, każdy punkt leżący na tej prostej ma współrzędne (x1,y1), gdzie y1= |
| x1 |
| | 2 | |
I podstawiasz pod wzór na odl. dwóch punktów od siebie
√(x1−x)2+(y1−y)2=d (odległość) i d=4 x=4, y=5
Jasne?
20 gru 20:33
gg: Jasne, troche przekombinowałem a tu proszę , dzięki !
20 gru 20:39
gg: delta wychodzi 704 ?
20 gru 20:44
Aga: tak.
20 gru 20:56