W ciągu geometrycznym an o ilorazie q dane są trzy z liczb:a1,q,n,s oblicz cz...
Adrian: a1=−3 q=12 n=5
Oblicz czwartą
20 gru 21:50
beti: | | 1−qn | |
Sn=a1* |
| − podstawiasz dane i wyliczasz |
| | 1−q | |
20 gru 21:57
Adrian: prosze niech ktoś to wyliczy krok po kroku bo nie umiem tego wyliczyć...
20 gru 22:15
beti: a w czym problem? sprecyzuj!
20 gru 22:17
Adrian: nie wiem czy to mi dobrze wychodzi 3*3132:12 te podzielić 1/2 ma być pod 31/32 i nie
umiem tego wyliczyc ciagle mi zle wychodzi
20 gru 22:34
beti: po pierwsze to a
1=−3
a po drugie to dzieląc dwa ułamki mnożysz I przez odwrotność II:
20 gru 22:40
Adrian: Dzięki wielkie kompletnie o tym zapomniałem
20 gru 22:49