Wyznacz asymptoty funkcji f(x)
Saturator: Mam za zadanie wyznaczyc asymptoty. 2 Przykładziki:
a)
f(x)= x2/(2−x)(x−3)
b)
f(x)= x3/x2+1
Bardzo prosze o pomoc
19 gru 20:21
AS: a) Asymptoty pionowe: x = 2 , x = 3
Asymptota pozioma: y = −1
Asymptota ukośna: brak
b) Równanie funkcji błędnie napisana , rozumiem,że ma postać f(x) = x3/(x2 + 1)
Asymptoty pionowej i poziomej brak
Asymptota ukośna: y = x
19 gru 20:39
Saturator: przykład a, wyszedł mi taki sam
jak obliczyć przykład b? prosiłbym o rozpisanie rozwiązania.
19 gru 20:51
AS: Przypominam wzór wyznaczający asymptotę ukośną
| | f(x) | |
y = m*x + n gdzie m = lim[x−>∞] |
| , n = lim[x−>∞](f(x) − m*x) |
| | x | |
20 gru 09:30