...
Ruda: Proszę o sprawdzenie

1.
w finale biegu wystartuje 8 biegaczy. Na ile sposobów trójka z nich może stanąć na podium?
8*7*6 = 336
2.
W przedziale wagonu są naprzeciw siebie miejsca siedzące po każdej stronie 4. Z 7 pasażerów 4
chce siedzieć w kierunku jazdy twarzą a 2 plecami. Iloma sposobami można rozdzielić tych
pasażerów?
4! * 2! * 2! = 96
3.
Iloma sposobami można rozdzielić 5 nagród między 4 pracowników, jeżeli nawet wszystkie nagroy
może otrzymać jeden pracownik?
5
4 = 625
21 gru 21:17
Kolos: | | | | | |
Mi się wydaje że drugie będzie | * | |
| | | |
21 gru 21:27
Ruda: To znaczy ?
21 gru 21:34
Basiek: Nie wiem, czy wyliczenia Kolosa są okej, ale zapis na pewno jest zły, to co u niego na dole,
powinno być na górze i odwrotnie.
Ja z kolei zapisalabym o najpewniej tak
4!*4*3=288
1. i 3. dobrze
21 gru 21:38
Kolos: Dawno nie miałem kombinatoryki ale ja to rozumie w ten sposób że z 6 z 7 osób musisz coś
zrobić, a konkretnie 4 z 7 chce siedzieć przodem a 2 z 7 (no ale 4 już wbraliśmy) chce
siedzieć plecami do jazdy a ten ostatni obojętnie.
A owy symbol tzw symbol Newtona oznacza ilość kombinacji. Czyli np. {a,b} = {b,a} a w
permutacji nie
21 gru 21:43
Ruda: A nie 4!*4*2! ?
21 gru 21:44
Kolos: | | | | | |
Masakra dzięki Basiek ma być na odwrót | * | . Ale to tylko moje rozumowanie niech się |
| | | |
wypowie ktoś wybitniejszy
21 gru 21:46
Basiek: Hm, symbolem też można to na bank zrobić, ale tu można się zagubić...
| | | | | |
poza tym, zapis był zły jest | , a Ty zapisywałeś | |
| | | |
Hm... co do mojego rozwiązania.
4 pasażerów siadło na 4 miejscach −> 4!
pozostały 2 osoby na 4 siedzenia
1 może usiąść na 4 miejscach, a 2ga na pozostałych 3.
Wskaż błąd w moim rozumowaniu?
21 gru 21:46
Ruda: A skąd te 4*3 ?
21 gru 21:47
Ruda: Tak Basiek masz racje
21 gru 21:48
Basiek: Tak jak napisałam
wynika to z reguły mnożenia: jeden gość siada na 4 krzesłach, a drugiemu zostają do wyboru 3

−> 4*3
Łapiecie? Bo ja też dopiero to przerabiam. Mam nadzieję, że moje rozumowanie jest ok.
21 gru 21:49
Kolos: No ale to czy Basia siądzie koło Janka po lewej czy prawej stronie nie ma znaczenia
21 gru 21:50
Basiek: No... to fakt nie ma. Dlatego może sobie wybrać 4 miejsca. No ale Janek już na jej kolanach
siąść nie może, więc musi usiąść na pozostałych 3 miejscach. Prawda? Tu nie uwzględniałam w
ogóle wzajemnego położenia, tylko ilość możliwości.
(CHYBA)
21 gru 21:52
Ruda: Właśnie że ma znaczenie, skoro siedzenia są ponumerowane (czego nie zapisałam w treści zadania
;x )?
21 gru 21:52
Basiek: Nie masz jakichś super−najeranckich odpowiedzi do tego zadania czasem?

Wydaje mi się, że tak powinno być. Ale możliwe, że mi się tak wydaje, bo inaczej regułą
mnożenia zrobić tego nie umiem. Może spróbujcie inaczej, jak macie pomysł? Też chcę wiedzieć,
jak to zrobić !
21 gru 21:54
Kolos: Hmm chyba źle zinterpretowałeś polecenie oni wybierają sobie miejsce siedzące jedno z dwóch
albo przodem albo tyłem do kierunku jazdy
21 gru 21:56
Ruda: No właśnie mam repetytorium i to zadanie jest w ćwiczeniach

do których nie ma odp
21 gru 21:56
Aga: @Kolos kombinację stosujemy gdy kolejność nie odgrywa roli. A w przedziale np. miejsce przy
oknie, to nie to samo co przy drzwiach.
21 gru 21:58
Ruda: Jest podobnego typu w przykładzie to mogę napisać
21 gru 21:58
Kolos: Dobra teraz sobie przecyztalem jeszcze raz jednak ja zle zinterpretowalem ale chyba sens ten
sam. DObra niech sie ktos inny wypowie
21 gru 21:58
Kolos: Dobra zwracam Baskowi honor
21 gru 21:59
Basiek: Kurcze! Ależ się dowartościowałam.

Dzięki za mój eee... honor
21 gru 22:00
Kolos: Gdyby było polecenie na ile sposobów 3 osoby mogą usiąść na 3 miejscach to gdybym napisał
powołując się na symbol newtona by wyszło że na 1
21 gru 22:03
21 gru 22:07
Kolos: Na pewno ogarniesz fajnie to rozumujesz
21 gru 22:10
Basiek: Kilka dni temu
NIC z tego nie rozumiałam. Kilka osób mi na forum wytłumaczyło,w
szczególności Krystek mi pomógł, teraz mogę się dzielić z innymi.

Mimo tego, że wydaje mi
się, że łapię, niektóre zadania robię źle.

(chociaż dla mnie i tak są dobrze!− pal sześć
odpowiedzi.) Stąd też pewnie niedługo ja tu będę wklepywać zad. z kombinatoryki
21 gru 22:13
Kolos: Fajni tutaj są ludzie, że poświęcają swój czas pomagając innym. Nie życzę wam szczęśliwych
świąt życzę wam całego życia szczęśliwego
21 gru 22:16
Basiek: Nie wiem, czy oni są tacy fajni, czy uzależnieni. Siedzę tu dziś jakieś 14h. Coś mi się chyba w
główce poprzestawiało nieźle

A co do "życzeń" (Wigilia pojutrze

Naprawdę wzajemnie
21 gru 22:18