ostrosłupy
bas890: Proszę o pomoc:((
1.Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego jest równe 9√3.Oblicz objętość tego
czworościanu.
2.Pole powierzchni bocznej octrosłupa prawidlowego trójkątnego jest równe 18√3.Wysokość
ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa twprzy z wysokościa ostroslupa kąt
którego sinus jest równy 23.Oblicz:
a)objętość ostrosłupa
b)tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
21 gru 19:56
21 gru 19:59
21 gru 20:17
bas890: A zadanie 2 wie ktos jak zrobic

:((
21 gru 20:21
dero2005:
| | 3 | |
Pb = |
| a*hs = 18√3 → z warunków zadania
|
| | 2 | |
| | 2 | |
| = sin α = |
| → z warunków zadania
|
| hs | | 3 | |
z pierwszego równania
wstawiamy do drugiego
a = 4
√3
H =
√hs2 − (hp3)2 =
√32 − 22 =
√5
| | 1 | |
V = 13Pp*H = |
| *12√3*√5 = 4√15
|
| | 3 | |
21 gru 20:49
bas890: dziekuje
21 gru 21:01