punkty w układzie współrzędnych
fejsbukowicz: hej mam na układzie współrzednych zaznaczyc zbiór wszystkich punktów(x,y) i wlasnie mam problem
z jednym przykładem , wydaje mi sie ze wyszła mi głupota.. czy moze ktos pomoc? przykład:
| ⎧ | y<x | |
| ⎩ | y => x−3 | lub x <= 1
|
21 gru 18:47
fejsbukowicz: ...
21 gru 18:57
fejsbukowicz: kurcze prosze o pomoc..
21 gru 19:06
Basia:
y< x
y≥x−3 lub x≤ 1
(2)
rysujesz prostą y = x−3
y ≥ x−3 to półpłaszczyzna "w górę"
rysujesz prostą x=1
x≤1 to półpłaszczyzna "w lewo"
(2) jest sumą tych półpłaszczyzna (bo masz tam słowo "lub")
(1)
rysujesz prostą y=x
y<x to półpłaszczyzna "w dół", ale bez prostej
zaznaczasz część wspólną (1) i (2)
21 gru 19:09
fejsbukowicz: Basiu i czy wychodzi Ci ze cały układ współrzednych powinien byc zaznaczony?
21 gru 19:12