granice ciagi
Wojtek: uzasadnij ze podane rownanie ma rozwiazanie

?
a)x
3+6x−2=0
b)xsins=7
c)5
x+x=5
20 gru 21:37
ICSP: x
3 + 6x − 2 = 0 Każdy wielomian stopnia nieparzystego posiada pierwiastek

Mogę wyliczyć
nawet

b) xsins
20 gru 21:52
ICSP: 5x = −x + 5
Obydwa wykresy są oparte na całej dziedzinie R. Dodatkowo Wykres funkcji −x + 5 ma zbiór
wartości równy R. To znaczy zę te wykresy muszą się przeciąć.
20 gru 21:53
Wojtek: i tak nie wiem o co chodzi
20 gru 22:13
Wojtek: nawet jak napiszesz wynik, nie rozumiem o czym ty piszesz
20 gru 22:14
Basia:
ICSP błąd logiczny
funkcje y = x i y=x+10
spełniają Twoje warunki, a wykresy ?
21 gru 16:17
Basia:
uzasadnienie "obrazkowe"
1. 50 = 1 < −0+5=5
czyli w punkcie x=0 wykres y=5x jest poniżej wykresu y = −x+5
2. 52 = 25 > −2+5=3
czyli w punkcie x=2 wykres y=5x jest powyżej wykresu y = −x+5
3. funkcje są ciągłe
1 i 2 i 3 ⇒ wykresy muszą się przecinać czyli równanie ma rozwiązanie
21 gru 16:22
Basia:
a jeszcze lepiej tak:
5x = −x+5
5x + x − 5 = 0
f(x) = 5x + x − 5 jest funkcją ciągłą bo jest sumą funkcji ciągłych
limx→ −∞ f(x) = 0+(−∞)−5 = −∞
limx→ +∞ f(x) = (+∞)+(+∞)−5 = +∞
funkcja jest ciągła musi zatem przyjmować wszystkie wartości pośrednie czyli także wartość 0
stąd:
∃x0 f(x0) = 5x0 + x0 − 5 = 0
stąd
∃x0 f(x0) = 5x0 = −x0+5
21 gru 18:09
Mila: Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji: f(x) = x3 i g(x) = −6x + 2
Wykresy mają punkt wspólny, czyli równanie x3 = −6x+ 2 ma rozwiązanie.
Podobnie zrób z pozostałymi równaniami.
21 gru 18:13
Basia:
to są jak sądzę studia, a rysunek nie jest niestety żadnym dowodem
21 gru 18:18