PILNE!
miki: Koło zamachowe silnika spalinowego ma średnice d=0,4m. Po czasie t=36 s od rozpoczęcia ruchu
obrotowego prędkość obrotowa silnika (wraz z kołem zamachowym) wynosi 950 obr/min. Obliczyć
1. prędkość obrotową koła po czasie t=25 s
2. prędkość obwodową i przyśpieszenie normalne w chwili t=25s
20 gru 13:06
miki: pomoże ktos przy tym zadaniu ?!
20 gru 13:35
hwdtel:
Wykorzystaj poniższe zależności:
| | t1 | |
v1=?=att1 ⋀ v2=att2 ⋀ n1=?=n2 |
| ⋀
|
| | t2 | |
ω=2πn
1 ⋀ a
r=?=ω
2r ⋀ v
1=?=2πrn
1 ⋀ r=
d2
d=0,4 m , n
2=
95060 s
−1,t
1=25 s ,t
2=36 s
20 gru 16:19
miki: a mógłbys mi wytłumaczc co i jak ?
20 gru 16:31
hwdtel:
Mogę dodać a
t−przyspieszenie styczne,
ω[rads
−1]
| | v1 | | n1 | | t1 | |
Mogę jeszcze dodać v2=2πrn2 =att2 ; |
| ⇒ |
| = |
|
|
| | v2 | | n2 | | t2 | |
I dalej jest bezczelnie łatwe;kombinuj sama
20 gru 17:55