trygonometria
maciek: 2sin5x = 3sin3x − sinx
21 gru 02:23
ZKS:
sinx(2sin
4x − 3sinx + 1) = 0
| | √2 | | √2 | |
sinx(sinx − 1)(sinx + 1)(sinx − |
| )(sinx + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
21 gru 02:28
ZKS:
Oczywiście dokończ.
21 gru 02:29
maciek: a czy tam nie powinno być sinx(2sin4x − 3sin2x + 1) = 0 ?
21 gru 02:31
ZKS:
Powinno być oczywiście późna pora nie zauważyłem że nie wpisałem.
21 gru 02:32
maciek: jeszcze pytanie co do przykładu gdzie trzeba wyznaczyć zbiór wartości
| | 1 | | 1 | |
y= |
| oraz y= |
| |
| | sin2+1 | | tg2+1 | |
21 gru 02:36
ZKS:
Tak na szybko powiem z pierwszym bo idę na spanie
ICSP na pewno Ci pomoże z drugim.
sinx ZW = <−1 ; 1>
sin
2x ZW = <0 ; 1>
sin
2x + 1 ZW = < 1 ; 2>
| 1 | | 1 | |
| ZW = < |
| ; 1> |
| sin2 + 1 | | 2 | |
21 gru 02:42
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| tg2x + 1 | | | | | | 1 | |
Zbioru już nie będę wyznaczał bo jest oczywisty

Pozdrawiam.
21 gru 02:46