potęgi pierwiastki
szymm: Jaki znak będzie miał x w takim równianiu i dlaczego plus?
4x*√1−4x2
chodzi tutaj aby potem zaznaczyć na wykresie gdzie funkcja rośnie gdzie maleje
21 gru 22:27
szymm: bo x przy najwiekszej potedze ma minus teoretycznie pod pierwiastkiem, ale jest jeszcze x do
pierwszej przed pierwiastkiem, tak więc czy aby poznac znak pierwiastka musze dodac do siebie
potęgi x'ów przy 4 i pod pieriwastkiem (czyli 1−1/2)?
21 gru 22:28
Aga: 1−4x2≥0
21 gru 22:31
szymm: ale chodzi mi o rysowanie wykresu. Wiem jakie są miejsca zerowe, wiem ze rysowanie zaczyna sie
od prawej strony, ale nie wiem czy od góry czy od dołu − a to zalezy od tego jaki znak jest
przy najwiekszej potędzy iksa, jesli + to od góry rysuje a jesli − to od dołu. i wiem ze jest
plus ale dlaczego? ktos potrafi to wytłumaczyć?
21 gru 22:39
Basia:
szymm to szkoła średnia czy studia ? od tego zależy metoda
21 gru 22:45
szymm: studia
21 gru 22:57
Basia:
no to rysowanie na końcu
masz zbadać przebieg zmienności funkcji
1. dziedzina i granice na końcach przedziałów
2. pochodna
3. miejsca zerowe pochodnej
4. znak pochodnej w kolejnych przedziałach
z (3) i (4) odczytujesz ekstrema i przedziały monotoniczności
21 gru 23:00
szymm: ja to wszystko wiem... chodzi mi tylko o znak iksa w tym równaniu. przy liczeniu pochodnej
wyszlo cos takiego i teraz przyrównuje tę pochodną do zera i rysuje wykres i z niego odczytuje
gdzie sa ekstrem gdzie rosnie a gdzie maljeje, znasz ten sposób? I chodzi mi tylko o to czy
zaczac ten wykres rysowac od góry czy od dolu..?
21 gru 23:04
Basia:
x jest niewiadomą i może mieć różne znaki bo D = <−12; 12>
Twoje pytanie nie ma sensu
21 gru 23:06
szymm: poprostu nie rozumiesz pytania, moze nie troche nie precyzyjnie sie wyrazam, moze nie znasz
poprostu tego sposobu.
Jestem w trakcie wyznaczania monotonicznosci. Pochodna funkcji to :
4x*√1−4x2
Teraz ten wynik przyrównuje się do zera aby odczytac przedziały monotonicznośći. Ja to robię w
ten sposób, że rysuję sobie pomocniczy wykres z zaznaczonymi miejscami zerowmi tego co mi
wyszlo z pierwszej pochodnej.
Kiedy zaczynam rysowac ten wykres musze zdecydowac, czy zaczynam go rysowac od góry czy od
dolu, ma to znaczenie dlatego ze jesli wykres jest nad osia to znaczy ze f rośnie a jesli pod
to ze maleje.
Moje pytanie dotyczy: czy wykres (to jest przyblizony oczywiscie wykres) 1szej pochodnej mam
zaczac rysowac od góry czy od dołu? do tego musze znac znak iksa w tym równianiu
4x*√1−4x2=0
21 gru 23:09
Basia:
a sposób rysowania wynika ze zbadania przebiegu zmienności
i policzenia wartości na końcach przedziału <−12; 12>
(bo tu nawet granic liczyć nie trzeba)
f(−12)=f(12) = 0
czyli ani od góry, ani od dołu tylko od 0
21 gru 23:10
ZKS:
Hehe
Basia na pewno nie zna jak się sprawdza ekstremum.
21 gru 23:11
szymm: nie rozumiecie mojego pytania, poprostu ciezko mi to wytlumaczyc sam jestem poczatkujacym
21 gru 23:13
Basia:
jeżeli 4x√1−4x2 jest pochodną to:
4x√1−4x2 = 0 ⇔ x=0 lub x=−12 lub x=12
4√1−4x2 ≥ 0 dla każdego x∊D (z definicji pierwiastka kwadratowego)⇒
znak pochodnej zależy wyłącznie od znaku funkcji y=x i tylko to rysujesz
a to już na pewno potrafisz
21 gru 23:15
ZKS:
Chodzi Ci o wykres pochodnej kiedy zmienia znaki z + na − lub odwrotnie?
21 gru 23:15
szymm: tak ZKS
21 gru 23:18
szymm: Basia te roziwazania ktore napisalas − tez do nich doszedlem, teraz w jakich przedzilach ta
funkcja rosnie w ktorych maleje?
Moim zdaniem zeby to sprawdzic (gdzie rosnie gdzie maleje) łatwiej jest narysowac wykres
pomocniczy na ktorym te 3 punkty zaznaczymy i bedzziemy rysowac "wykres" który zmienia znak w
tych 3 punktach (lub nie zmienia jesli rozwiazanie powtórzylo sie parzysta liczbe razy)
ZKS wyglada na to ze rozumie ten moj amateur sposób
21 gru 23:24
Basia:
toż Ci tłumaczę, że wystarczy narysować wykres y=x
bo 4√1−4x2 ≥ 0 zawsze i nic od tego czynnika nie zależy
rysujesz y = x (czyli prostą) tylko w przedziale <−12; 12>
i masz
x∊<−12;0) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f(x) maleje
x∊(0, 12> ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
pochodna zmienia znak tylko w p−cie x0=0 i to będzie minimum
−12, 12 są wprawdzie miejscami zerowymi pochodnej, ale są też końcami przedziału, w
którym pochodna (a pewnie i funkcja) jest określona i żadnej zmiany znaku tam nie ma
21 gru 23:37
szymm: ok.
dzieki
21 gru 23:52