funkcje trygonometryczne
fiszka: Bardzo proszę o pomoc.
a) Liczbę przedstaw x= 2sin600− cos450sin 45)−tg300 w postaci gdzie a + b √6 są
liczbami wymiernymi.
b) Oblicz liczbę x2 i przedstaw ją w takiej samej postaci.
wiem ze w a) trzeba podstawić pod funkcje ale nie mogę tego rozwiązać za bardzo coś mi nie chce
wyjsc
20 gru 14:25
Aga: Zapisz to Ci sprawdzę.
20 gru 14:26
fiszka: x= 2√3/2−√2/2
kreska ułamkowa
√2/2−√3/3
no i teraz chyba góre mozna odjąć to bedzie √4/2 a dół do wspolnego mianownika?
20 gru 14:37
Aga: W liczniku nie można tak zapisać, ale tak
| 2√3−√2 | |
| , a w mianowniku do wspólnego mianownika. |
| 2 | |
20 gru 14:46
fiszka: wspolnym mianownikiem bedzie 6 więc: 3√26 − 2√36
20 gru 14:51
Aga: I dalej w mianowniku
20 gru 14:53
fiszka: 3√2−2√363√2−2√36
20 gru 14:56
fiszka: juz cos mam sorki to przez przypadek
20 gru 14:57
fiszka: 2√3−√22 * 63√2−2√3= 12√3−6√26√2−4√3
teraz przed nawias 2 i wychodzi 6√3−2√23√2−2√3
20 gru 15:00
Aga: Można przed mnożeniem skrócić, w liczniku wychodzi 6√3−3√2
20 gru 15:17
fiszka: a to z a +b √6 to nie mam pojecia o co chodzi
20 gru 16:28