Wykres funkcji liniowej
asdf: Witajcie. Mam taki nietypowy problem. Mianowicie jak udowodnić, że wykres funkcji liniowej jest
linią prostą? Wydaje się to oczywiste itd. ale jak to zapisać poprawnym matematycznym dowodem?
Bo albo mam mega zaćmienie albo nie jest to takie proste.
20 gru 17:52
Basia:
y = ax+b
A(x1, ax1+b)
B(x2, ax2+b)
C(x3, ax3+b)
i trzeba wykazać, że te punkty są współliniowe
rachunkowo to rzeczywiście nie jest takie proste
myślę, że dowód geometryczny oparty na twierdzeniu odwrotnym do twierdzenia Talesa powinien być
stosunkowo prosty (a na pewno prostszy)
no i wystarczy udowodnić dla funkcji y = ax
bo wykres y = ax+b to wykres y=ax przesunięty o b jednostek wzdłuż osi OY
a obrazem prostej w przesunięciu równoległym jest prosta
20 gru 18:14
asdf: Dzięki za odpowiedź! Jakieś inne pomysły?
20 gru 19:47
asdf:
21 gru 00:07
Bogdan:

Idąc
Basi tropem otrzymujemy:
Założenie: x
1 ≠ x
2 ≠ x
3, a = tgα
| f(x2)−f(x1) | | ax2 + b − ax1 − b | | a(x2 − x1) | |
| = |
| = |
| = a |
| x2−x1 | | x2 − x1 | | x2 − x1 | |
| f(x3)−f(x2) | | ax3 + b − ax2 − b | | a(x3 − x2) | |
| = |
| = |
| = a |
| x3−x2 | | x3 − x2 | | x3 − x2 | |
| f(x3)−f(x1) | | ax3 + b − ax1 − b | | a(x3 − x1) | |
| = |
| = |
| = a |
| x3−x1 | | x3 − x1 | | x3 − x1 | |
Wszystkie ilorazy różnicowe są równe a, więc punkty A, B, C są współliniowe,
chociaż wystarczy porównać dwa dowolne ilorazy różnicowe z podanych trzech.
Korzystamy tu z podobieństwa trójkątów.
21 gru 00:31